Izbori 2022

Spasojević: I ako lista "Ajmo ljudi" uđe u gradski parlament, SNS bi i dalje imala prednost za formiranje vlasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2022

-

14:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četiri biračka mesta na kojima će se izbori u Beogradu sigurno ponoviti ne mogu da promene ozbiljnije rezultat, odnosno da unesu listu "Ajmo ljudi" u parlament, dok bi ponavljanje glasanja na deset do 15 biračkih mesta moglo da znači da će se opozicija opredeliti da podrži tu listu i tako je ubaci u gradski parlament, rekao je za Euronews Srbija Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu. On je, međutim, istakao i da bi, sve i da "Ajmo ljudi" uđe u gradski parlament, Srpska napredna stranka (SNS) i dalje imala prednost, iako bi im tada formiranje vlasti bilo "skuplje i teže".

"Ako bi se glasanje ponovilo na više mesta, odnosno ako bi u igri bilo 30, 40 hiljada glasova ili više, opozicija će morati da dođe do nekog drugog plana, jer ne mogu pozvati sve svoje glasače da glasaju za Borisa Tadića. Moraćemo da sačekamo da vidimo šta će da kaže GIK i onda na osnovu toga da vidimo šta su odluke opozicije", istakao je Spasojević.

On objašnjava da SNS za sada ima većinu u Beogradu sa socijalistima, a da "sasvim sigurno i da može da računa na neke od ovih grupacija koje su ušle sa krajnje desnice". 

"Videli smo juče da je došlo do određenih turbulencija i na ovoj listi Dveri-POKS, i jasno je sa su Zavetnici bliži naprednjacima nego ostatku opozicije. Jasno je da su naprednjaci u vođstvu, imaju inicijativu, i čini mi se čak i kad bi Boris Tadić uspeo da uđe sa tri poslanika, da bi i tad bila nešto veća verovatnoća da naprednjaci formiraju vladu, iako bi im tad bilo mnogo teže i skuplje. Naprosto, oni imaju više opcija nego opozicija koja bi cela morala da se skupi i napravi jednu zajedničku platformu", kaže Spasojević.

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) i koalicije Ujedinjeni za Srbiju Dragan Đilas, najavio je mogućnost da razgovara sa Vučićem o ponovnom raspisivanju izbora u Beogradu. Vučić je sinoć, gostujući na RTS-u, rekao da je u pitanju "maksimalistički zahtev Đilasa", ali da "želi da razgovara sa svima".

"Meni se čini da minimum koji može da se očekuje smirivanje tenzija, da se opozicija više ne marginalizuje, da tabloidi koji su bliži vladajućoj stranci ne napadaju opoziciju svakodnevno, i iz toga dobijemo nešto drugačiju dinamiku našeg političkog života", rekao je Spasojević. 

Kada su u pitanju potpuno novi beogradski izbori, Spasojević to naziva "dosta neobičnom idejom u situaciji u kojoj ne znamo kako su se ovi izbori završili, koji su rezultati, koje su bile nepravilnosti i šta su političke posledice toga". 

"Na taj način, razumem i reakciju onog dela opozicionih snaga koje su dosta kritički reagovale na ono što je Đilas izneo", kaže Spasojević 

"Socijalisti napravili dobar rezultat, čini se da ne znaju kako da ga naplate"

Vladajuća Srpska napredna stranka osvojila je, prema trenutnim projekcijama RIK, 120 mandata u Narodnoj skupštini. 

Predsednik te partije i ujedno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je u izbornoj večeri nakon proglašavanja prvih preliminarnih rezultata da SNS ima dovoljno glasova da formira vlast i sa manjinskim partijama, izdvajajući Savez vojvođanskih mađara koji ima šest mandata. Istu stvar Vučić je ponovio i sinoć.

"To je dosta neobična situacija. Mi svi kao vidimo ili znamo da postoji nekakav problem između SNS i SPS, ali niko od o tome od strane naprednjaka ili socijalnista u stvari ne govori. Meni je i dalje ta vlada najizvesnija, pre svega jer imaju dugogodišnju saradnju, ali i zato što su sada socijalisti neophodni za Beograd i puno donose naprednjacima", kaže Spasojević. 

"Ali, možemo da zamislimo i ovu minimalnu vladu o kojoj je sinoć Vučić govorio. To je naročito važno jer je, prema trenutnim rezultatima, Savez vojvođanskih mađara 'dobio nazad' šest manadata, tako da bi oni i naprednjaci u koaliciji imali 126.  Čini mi se da bismo za tu opciju ipak morali da čujemo neku vrstu objašnjenja zašto socijalisti nisu više u vladi, a taj deo sinoć u velikom intervjuu nije razjašnjen", dodaje sagovornik Euronews Srbije.

On je naglasio da su "socijalisti napravili dobar rezultat, zapravo odličan", ali da mu "ne deluje da znaju kako da taj rezultat naplate". 

"Tiha podrška" proevropske opozicije?

Na istom govoru u izbornoj noći, Vučić je rekao da je "Srbija otišla u desno", komentarišući tako činjenicu da su tri liste sa desnog političkog spektra (NADA, Zavetnici, Dveri-POKS), prešle cenzus i na republičkom, i na nivou Beograda. 

Pojedini analitičari tumačili su da ovakva Vučićeva izjava, uz to što je rekao da je SNS spreman da sa svima razgovara, može da znači i da je SNS spreman za saradnju sa opozicionim partijama koje se smatraju proevropskim (Koalicije Ujedinjeni za Srbiju i Moramo).

Spasojević smatra da bi "neka vrsta tihe podrške bila realnija", ali mu se čini i da "u našoj javnosti postoji percepcija da će Srbija da se svrsta na zapad i jasnije se distancira od Rusije".

profimedia

 

"Ne vidimo da se to za sada dešava i nisam siguran u kom obimu će se desiti, odnosno da li će biti nužno da se traži podrška od nekih poslaničkih klubova, recimo od koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije i slično. Ne bih isključio tu koaliciju, ali mi ona za sada deluje više kao predviđanje koje se zasniva na prethodnom predviđanju - da će doći do promene spoljne politike. Sinoć nismo videli jasne naznake toga, i čini mi se da je to sve na dugom štapu", kaže Spasojević.

Sagovornik Euronews Srbija dodao je i da "u poslednjih desetak godina, stalno imamo tu najavu da će posle izbora doći do nečeg novog". 

"(Imali smo najavu) da su izbori 2016. bili jer će doći do ekonomske krize, pa su izbori 2020. bili zato što treba da se prizna Kosovo... Uvek imate narativ nekog očekivanja, a čini mi se da SNS prilično uspešno zadržava tu međupoziciju u spoljnoj politici i da se još uvek ne opredeljuje", kaže Spasojević.

Prema njegovom mišljenju, "SNS će to raditi sve dok budu mogli, a kada budu u problemu, onda će moći možda da se oslone na neku od ovih proevropskih stranaka u parlamentu".

Komentari (0)

Talk of the town