Izbori 2022

Đurđević Stamenkovski: Odluka o ponavljanju izbora u Beogradu mora biti zajednička

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

15:01

Đurđević Stamenkovski: Odluka o ponavljanju izbora u Beogradu mora biti zajednička
Đurđević Stamenkovski: Odluka o ponavljanju izbora u Beogradu mora biti zajednička - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o ponavljanju izbora mora biti zajednička i usvojena od svih političkih subjekata koji su ostvarili parlamentarni status u Beogradu, istakla je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je spreman da se ponove izbori u Beogradu.

Ðurđević Stamenkovski smatra da je iza te izjave "očigledno posredi dogovor dvojice dugogodišnjih političkih saradnika koji su i u minulom periodu imali jedan oblik prećutne političke saradnje koja je sada javnosti obelodanjena i potvrđena".

Ukazuje na to da ni lider SSP-a Dragan Ðilas, kao ni predsednik SNS-a Aleksandar Vučić, nemaju bilo kakva ustavna ili zakonska ovlašćenja da odlučuju u ime svih o novim izborima u Beogradu.

"Očigledno je da je dogovorom o ponavljanju izbora u Beogradu na relaciji Ðilas - Vučić suspendovan poredak koji tretira ova pitanja i da su skrajnute institucije i sve demokratske procedure kojima bi trebalo da bude regulisano to pitanje", smatra ona.

Ðurđević Stamenkovski ističe i da Vučić i Ðilas nemaju mandat za takav dogovor i tvrdi da je očigledno da pokušavaju da veštački održavaju dvopartijski sistem i da polarizuju srpsku političku scenu ignorišući činjenicu da su građani na izborima doneli svoj sud i poklonili poverenje i nekim drugim političkim strankama koje ne pripadaju ni jednom od pomenuta dva bloka.

Srpska stranka Zavetnici, kako kaže Ðurđević Stamenkovski, nastavila je da se priprema za naredni izborni ciklus u Beogradu s obzirom da su, kako navodi, znali da će nezadovoljstvo izbornim rezultatom pre svega u Beogradu prouzrokovati odluku o ponavljanju kako Dragana Ðilasa, tako i Aleksandra Vučića.

"Mi kao stranka smo apsolutno spremni za nove izbore i očekujemo da ćemo imati još veću podršku jer smo ostali principijelni i jer smo odmah po proglašenju izbornih rezultata poručili da nećemo sklapati koalicije ni sa jednom, ni sa drugom stranom i da ćemo ostati principijelna i državotvorna opozicija kako u Skupštini Grada, tako i u Narodnoj skupštini", dodaje.

Ðurđević Stamenkoviski ističe da je Srpska stranka Zavetnici zainteresovana pre svega za to da se ispoštuje zakonska procedura i da se ispoštuju institucije Republike Srbiji.

U tom smilsu, navodi, postoji Upravni sud, Gradska izborna komisija i postoje politički činioci i ne postoji nijedan razlog da neki pojedinac, u ovom slučaju dva pojedinca, sebi daju za pravo da o tome donose odluku.

"Mi od izbora nikada nismo bežali, možda su novi izbori i rešenje, u svakom slučaju naša pozicija je ista, naša praksa je da na izbore uvek izlazimo samostalno, ali ne isključujemo mogućnost da pozovemo sve državotvorne snage na okupljanje u jedan čvrst blok koji će da pomrsi konce onima koji žele da Srbiju pretvore u dvopartijski sistem", zaključuje Ðurđević Stamenkovski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town