Izbori 2022

Jovanović: Sledi dogovor sa POKS-om o poslanickom klubu - samostalno ili zajedno

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2022

-

12:45

Jovanović: Sledi dogovor sa POKS-om o poslanickom klubu - samostalno ili zajedno
Miloš Jovanović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da nema nikakve sumnje da će Skupština Srbije biti konstituisana u u zakonskom roku, i da je NADA osvojila 15 poslaničkih mesta u budućem sazivu parlamenta.

Kako kaže, moguće je da Novi DSS i POKS imaju jedan poslanički klub, te da će sa partnerima iz POKS-a i Vojislavom Mihailovićem razgovarati o tome, videti šta je bolja opcija da imaju što veći politički uticaj, te u tom smislu veći poslanički klub je uvek bolji od manjeg.

"Zalažemo se za sličnu politiku, u 99 odsto stvari imamo identična razmišljanja i ako se dogovorimo da to može da funkcioniše na zadovoljavajući način, onda je to opcija kojoj ne zatvaram vrata, a mislim ni Vojislav Mihailović", navodi Jovanović za Tanjug.

Na pitanje ko bi vodio taj poslanički klub, predsednik DSS-a kaže da nije problem ni da ga on vodi, ali ni neko drugi, ako ima bolje rešenje.

"Naša koalicija je do sada, a verujem da će i ubuduće funkcionisala na bratskim osnovama, iako u politici ne treba koristiti tu reč. Vrlo smo u korektnim odnosima i kada smo nekada imali različite stavove, a toga je bilo jako malo, sednemo za sto i uz vrlo konstruktivan razgovor rešimo to na pristojan način", kaže Jovanović.

Podela poslanika je takođe, ističe, bratska pa tako DSS i POKS imaju po sedam poslanika. On objašnjava da je pre raskola POKS bio jača politička snaga, ali da su se poneli vrlo korektno i ponudili podelu poslanika 50:50 odsto.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Posle raskola, oni su oslabili, ali mi smo taj odnos sačuvali, jer kada je neko korektan prema vama, onda i vi treba da uzvratite i da ne koristite situacije koje su dovele do njihovog slabljenja. Tako je bilo od početka i to me raduje", rekao je Jovanović.

Na pitanje zašto se u poslednje vreme u ime koalicije NADA na aktuelna politička i društvena pitanja najčešće oglašava lider POKS-a Vojislav Mihailović, a ne on, Jovanović ističe da je to stvar dogovora i da ne bi bilo normalno da isključivo on nastupa u ime koalicije NADA.

"Menjamo se, rotiramo, sve funkcioniše onako kako se dogovaramo i to je u najboljem redu", poručuje Jovanović.

Jovanović ističe da je za njega u ovom momentuj mnogo važnije od datuma konstituisanja parlament pitanje kada će biti formirana Vlada Srbije.

On smatra da je sasvim moguće da će se taj proces otegnuti na zakonski rok od 90 dana, pošto je očigledno da postoje veliki pritisci da Srbija uvedemo sankcije Rusiji.

"U tom smislu nije nelogično da se dobija na vremenu. Iz moje perspektive, stranke koju vodim i koalicije NADA, bilo bi najlogičnije da Srbija konačno pojasni svoju spoljnopolitičku poziciju i svoj spoljnopolitički identitet i da je jasno kaže neke stvari. Jedna od stvari koje jasno treba reći jeste da nikada nećemo uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji", smatra predsednik DSS.

Na primedbu da je to već više puta ponovio predsednik Aleksandar Vučić, Jovanović je odgovorio da je on to uvek rekao uz zadršku "za sada" ili da "u ovom trenutku nećemo uvoditi sankcije".

"To je još od prvog zaključka Saveta za nacionalnu bezbednost, gde je rečeno u ovom trenutku se neće uvoditi sankcije, što otvara mogućnost da u nekom drugom trenutku se to uradi. Ja mislim da jasno treba reći da to nećemo uraditi ni u jednom trenutku, jer to prosto nije u našem nacionalnom interesu", poručuje Jovanović.

 

Komentari (0)

Talk of the town