Politika

Euronews Veče: Da li će se opozicija odazvati pozivu predsednika na razgovore o trenutnoj poziciji Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2022

-

22:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Protekle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nikada nisu bili jači pritisci na Srbiju, kao i da je pozicija Srbije posle izjave Vladimira Putina lošija, a da će Zapad tražiti da se brzo ide ka priznanju Kosova. Predsednik je najavio i da će odmah posle inauguracije predložiti predstavnicima parlamentarnih stranaka da razgovaraju o poziciji u kojoj se našla Srbija. Međutim, stranke opozicije različito su reagovale na ovu najavu. O tome da li će se odazvati pozivu predsednika i kakvi su njihovi stavovi po ovim pitanjima za Euronews Srbija su govorili Dragana Rakić iz Demokratske stranke, Miloš Jovanović iz Demokratske stranke Srbije i Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu predsednika, predsednik DSS-a Miloš Jovanović je rekao da će se oni odazvati i da misli da je razgovor sam po sebi plodotvoran čak i kada sagovornici nisu saglasni, za šta veruje da će i ovoga puta biti slučaj.

Rekao je da se stvorila usijana atmosfera i da su bila različita tumačenja i posle sastanka Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa. Kako kaže, on je bio među retkima koji su to, uslovno rečeno, pozdravili jer je bolje da se razgovara nego "da im se pristalice biju po ulici".

Dodaje da je je Vučić u medijima rekao da če pozvati predstavnike opozicije na razgovor, i da ne bi bilo prvi put da nešto kaže, a da se to ne ostvari. "Jeste komplikovana situacija i delikatna, možda želi malo i da deli odgovornost", naveo je Jovanović.

Euronews/Printscreen

 

S druge strane, potpredsednica DS-a Dragana Rakić je rekla da je besmisleno razgovarati sa Vučićem jer njega ne zanima šta misli opozicija.

"Deset godina u državi nemamo dijalog", rekla je i dodala da tokom izbornog ciklusa Vučić nije imao nijedan TV duel sa drugim kandidatima.

"Ukoliko bude ovog poziva za nekakav razgovor, DS neće učestvovati u tome jer je to bespredmetno, Vučić dobro zna šta svako od nas misli o budućem putu Srbije i teškim političkim odlukama", rekla je Dragana Rakić. Ona je navela da Vučić želi da podeli odgovornost za teške odluke koje očekuju Srbiju.

Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini je rekao da oni ne smatraju problematičnim poziv na razgovor, ali dodaje da postoji slika da su stvari previše dramatične. Ističe da predsednik u svom delokrugu rada nema ovlašćenja da odlučuje o sankcijama i da će o tome raspravljati parlament i Vlada.

"Mislim da to može biti samo jedan u nizu koraka ka relaksiranju dosta napete situacije u političkom polju vaninstitucionalnog dijaloga", rekao je i dodao da će u Skupštini sigurno svi raspravljati o tom pitanjima i da se neće stavljati u poziciju mogućeg odziva za raspravu.

Da li bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji?

Kada je reč o stavovima po pitanju sankcija Rusiji i evropskog puta, Rakić je rekla da je Vučić sve odluke doneo unapred i da je ubeđena da je doneo i odluku o sankcijama Rusiji, a da sada traži ugao i način kako da to saopšti biračima.

Euronews/Printscreen

 

"Ovo njegovo obraćanje od dva sata je imalo za cilj da nekako ovu javnost još više zbuni", rekla je Rakić.

Jovanović je rekao da će Vučić, sve i da je doneo odluku, snositi političku odgovornost. "Ako bude došlo do tog sastanka, mi ćemo javno čuti šta on hoće, pitaćemo o čemu se radi i kakav je plan i iznećemo naš stav", naveo je.

On smatra da nikakve sankcije Rusiji ne dolaze u obzir jer bi to bilo suprotno interesu države i naroda. Kaže da je sada prilika da se konačno razjasni situacija. "Neko će reči da moramo u EU. Mi ćemo reći da ne treba", rekao je on i dodao da se ni Unija neće širiti u dogledno vreme. Takođe, kaže i da Srbija ne može da postane članica EU, a da ne prizna secesiju Kosova.

Jovanović kaže da, ako je Vučić odlučio o sankcijama, onda bi trebalo da kaže građanima "da je odustao od Kosova i Metohije i energetske bezbednosti Srbije". 

Dragana Rakić napominje da je strateško opredeljenje Srbije put ka evrointegracijama i da je to i ustavu Srbije.

"Naše strateško opredeljenje je da Srbija postane deo EU. To su građani Srbije i vlade koje su vodile državu od 2000. do danas jasno rekle. Nas EU ne tera da postanemo članica, to je ono što mi želimo", navela je ona.

Kaže i da zvanična politika Srbije jesu evrointegracije, a smatra da Vučić i Brnabić vode dvostruku politiku, odnosno da jedno govore na sastancima sa evropskim zvaničnicima, a da vode antievropsku politiku u domaćoj javnosti. Navodi i da je EU najveći trgovinski partner Srbije.

I Žigmanov smatra da EU ne bi smela da ima alternativu za Srbiju jer je to zajednica država koje su uređene na određenim vrednostima. Navodi i da Srbija mora da se prilagodi pravilima ako želi da bude deo Unije.

Euronews/Printscreen

 

Srbija je pred velikom odlukom, zaključuje Tomislav Žigmanov i ističe da je jedan deo partnera sa Zapada rekao da stavovi moraju jasnije da se zauzmu i da neka vrsta odluke mora da bude doneta relativno brzo.

"To se možda nije pojavilo u očekivanju predsednika Republike. On želi prodiskutovati sa drugima", rekao je Žigmanov i ponovio da će konačnu odluku donositi Skupština na predlog Vlade. Takođe, navodi i da će se o ulasku u EU odlučivati na referendumu.

"Mislim da se moramo navikavati da stvari posmatramo u procesima. Moramo biti deo procesa, iskazivati stavove i naravno, u duhu razlika, snažiti toleranciju", naveo je. 

Komentari (0)

Srbija