Politika

Brnabić: U narednom periodu će biti još pritisaka da uvedemo sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

22:33

Brnabić: U narednom periodu će biti još pritisaka da uvedemo sankcije Rusiji
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u narednom periodu biti još jačih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Brnabić je gostujući na televiziji "Pink" rekla da postoji veliko interesovanje Zapada za to zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i istakla da će u narednom periodu pritisci na Srbiju da to učini biti jači.

"Ogromno je interesovanje i nametanje nekoliko tema od kojih je jedna zašto je Srbija jedina država koje ne uvodi sankcije Rusiji", kazala je Brnabić.

Istakla je da će u narednom periodu Srbiji biti sve teže, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "igra" diplomatsku igru na neverovatan način, te da na sastancima koristi poznavanje istorije i prava, pa je teško da mu se da argument protiv.

Brnabić je navela da izjava predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa Kosovom dodatno otežava situaciju Srbiji, te da je neverovatno koliko Putin, kako kaže, imitira sve ono što je Zapad radio 90 godina u slučaju Srbije i Kosova.

Brnabić ističe da Srbija mora da se bori za međunarodno pravo jer ono čuva njene interese.

"Mi kao zemlja pokušavamo da se držimo međunarodnog prava kao ''pijan plota'', u tome se razlikujemo od drugih", kazala je Brnabić.

"Jesam za obavezno služenje vojnog roka"

Povodom predloga za služenje obaveznog vojnog roka u Srbiji u trajanju od 9o dana, premijerka je rekla da treba uraditi detaljne analize i da se vidi koliko će sve koštati.

"Treba uraditi analizu troškova, ali moram da kažem da jesam sa služenje vojnog roka, posebno u ovako kompleksnim okolnostima u svetu, za koje ne verujem da će skoro biti vraćene u normalu", rekla je Brnabić.

Ona je uporedila situaciju sa zemljama EU.

"Mnoge zemlje EU, koje su poznate po svom liberalizmzu, imaju obavezu služenja vojnog roka. Neke su ukinule vojni rok, pa vratile, kao Litvanija. U Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Estoniji, Švajcarskoj, Austriji, na Kipru, u Grčkoj, Norveškoj, obavezno je služenje vojnog roka. Suštinski, to je ulaganje u državnu i nacionalnu bezbednost, a naša politika je uvek da čuvamo mir i bezbednost", rekla je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija