Politika

Vučić za FT o sankcijama Rusiji: Nećemo birati strane, imamo sopstvene interese

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2022

-

13:58

Vučić za FT o sankcijama Rusiji: Nećemo birati strane, imamo sopstvene interese
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese tako što bi se pridružila sankcijama koje su zapadne zemlje uvele protiv Rusije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Financial Times. On je dodao da Beograd neće birati strane uprkos pozivima iz EU da se zemlje kandidati usklade sa odlukama Brisela u vezi sa ekonomskim merama protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Imamo određenu vrstu zaštite (od strane Rusije). Šta (zapadne zemlje) žele? Da ostavimo sve nacionalne interese zato što je nekome nešto potrebno za sebe?", upitao je Vučić.

On je dodao da ljudi govore o biranju strana i istakao da Srbija ima sopstvene interese. "Mi smo bombardovani od strane 19 zemalja NATO 1999. godine i sankcionisani", rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija nije uvela sankcije nikome jer veruje da sankcije sve menjanju. "Možete da pritiskate Srbiju, ali ovo je naše iskreno mišljenje".

Takođe, predsednik je rekao da Beograd nema trenutno alternative da zameni gas iz Rusije, objašnjavajući da dugoročni ugovor o snabdevanju ističe sledećeg meseca i da će Srbija pokušati da dogovori novi. 

"Moramo to da učinimo. Pre nego što diversifikujemo izvore gasa, to moramo da uradimo. Moramo da preživimo, moramo da živimo", napomenuo je.

"Zapadni partneri informisani o nabavci kineskog PVO sistema"

Financial Times piše da su lideri EU često isticali da vide Srbiju kao buduću članicu bloka, ali da privatno izražavju nezadovoljstvo zbog veza Beograda sa Moskvom i Pekingom. Piše se i o nabavci kineskog PVO sistema FK-3, a list navodi da to povećava strah EU od povećanog uticaja Kine.

Predsednik Vučić je rekao da su svi zapadni partneri informisani o nabavci tog sistema 2018. i da je ugovor potpisan 2019. godine, i dodajući da oni znaju sve o tome. 

"Još uvek nije dopremljen kompletan sistem. Još uvek nije operativan. I nije namenjen Rusiji, nego Srbiji", rekao je on.

"Mir i stabilnost najvažniji"

Aleksandar Vučić je govorio i o situaciji u regionu ističući da su mir i stabilnost najvažniji. Kako je dodao, on je rekao srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku da ne formira vojsku, i on je to prihvatio. 

Kako je istakao, "mnogi igrači" imaju interes u destabilizaciji Balkana, ali on je rekao liderima EU da će Srbija nastojati da očuva regionalni mir. "Rekao sam im, garantujem svojim imenom, da ćemo učiniti sve da izbegnemo bilo kakvu vrstu sukoba u regionu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, uključujući Kosovo. Imate moju reč".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija