Vodič

Izbori u Srbiji se održavaju za 45 dana - kako izgleda cela procedura

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2022

-

21:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izbori u Srbiji će biti održani za 45 dana, a u ovom trenutku možemo da govorimo samo o parlamentarnim i lokalnim, jer će predsednički zvanično biti raspisani tek početkom marta. 

Kada su u pitanju parlamentarni izbori, zainteresovane partije bi trebalo da Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predaju 10.000 potpisa (nacionalne stranke), odnosno 5.000 potpisa (stranke nacionalnih manjina), kako bi lista bila overena. Kada je u pitanju lokalni nivo, broj potrebnih potpisa zavisi od broja birača na dan raspisivanja izbora. Tako je u opštinama sa 20.000 ljudi potrebno bar 200 potpisa, za opštine sa 30.000 je neophodno 300 potpisa, i tako dalje.

Sve te potpise, pre nego što dosepju do RIK-a, moraju da overe ili notari, ili opštinski overitelji. RIK sprovodi izbore i potvrđuje izborne liste, ali i utvrđuje redne brojeve partije na glasačkom listiću, kao i broj birača.

Na referendumu je RIK utvrdio da je bilo 6.510.000 birača, i taj broj će verovatno biti i na aprilskim izborima. Svi građani mogu da provere d ali su upisani na birački spisak, time što će posetiti ovu vladinu internet-stranicu.

Takođe, za ove izbore je formirana i radna grupa za eksternu kontrolu biračkog spiska, gde su predstavnici stranaka. RIK će raditi u proširenom i stalnom sastavu. U stalnom će ovoga puta biti više članova, jer je dodato još 12 članova iz vanparlamentarnih stranaka. U proširenom sastavu, stranke će imati po dva predstavnika za svaku proglašenu izbornu listu. Takođe, biće tu i birački odbori - imaće četiri člana i četiri zamenika.

Biračka kampanja traje do 31. marta. Cenzus je, kao i ranije, 3 odsto, a stranke mogu da računaju na više novca nego ranije - dobiće 30 odsto finansija pre izbora, a još 70 odsto ako uđu u Skupštinu. Mediji će morati da rade po pravilima - javni servis po pravilima, ostali po preporukama, a tri radna tela će kontrolisati kako kampanja protiče.

Mediji, takođe, deset dana pre glasanja neće moći da prenose stavove funkcionera ako se nalaze na otvaranju velikih infrastrukturnih projekata ili fabrika.

Emilija Orestijević iz CESID-a rekla je da, ukoliko osoba živi na teritoriji jedne opštine, ne može dati potpise kako bi se podržala lista koja želi da se kandiduje u nekoj drugoj opštini.

Euronews

"Fizički je moguće dati više potpisa za više izbornih lista, ali oni neće biti uvaženi - RIK će, na osnovu podataka kojima raspolaže, utvrditi da je lice već dalo podršku nekoj drugoj izbornoj listi", rekla je Orestijević.

Komentari (0)

Talk of the town