Aktuelno iz kulture

Francuski montažer Jan Dede održao masterklas u Beogradu: "U kadar se treba zaljubiti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

10:32

Francuski montažer Jan Dede održao masterklas u Beogradu: "U kadar se treba zaljubiti"
Francuski montažer Jan Dede održao masterklas u Beogradu: "U kadar se treba zaljubiti" - Copyright LIFFE festival/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Jan Dede, istaknuti francuski montažer i član žirija u selekciji "Divlji film" na ovogodišnjem, 16. izdanju festivala LIFFE koji se od 14. do 19. septembra održao u Leskovcu, produžio je svoj boravak u Srbiji i dan nakon zatvaranja festivala u glavnom gradu održao je masterklas.

Dede je učestvovao u izboru za najbolje filmove u kategoriji "Divlji film" na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, u čijem programu nagrada nosi ime po legendarnom reditelju Dušanu Makavejevu, a upravo on je izabran kao član žirija uz posebnu simboliku, jer je sarađivao sa Makavejevim.

Podsećamo, glavna nagrada Dušan Makavejev u ovoj kategoriji otišla je u ruke američkom reditelju Šonu Prajsu Vilijamsu za režiju filma "Slatki istok", dok je specijalna nagrada žirija za scenario dodeljena filmu "Teheranske priče" scenarističko-rediteljskog dvojca Alireza Khatami i Ali Asgari iz Irana. Specijalna pohvala dodeljena je filmu "Lice meduze" rediteljke Melise Libental iz Argentine.

LIFFE festival/Promo

 

Poznati montažer održao je masterklas pred punom salom MTS dvorane u Beogradu svim zainteresovanim filmskim radnicima i entuzijastima- rediteljima, montažerima i studentima.

Masterklas u organizaciji LIFFE festivala i Udruženja filmskih montažera Srbije trajao je dva i po sata, a moderator je bio jedan od naših najuspešnijih montažera Dragan von Petrović, koji je rodom iz Leskovca.

Govorilo se o počecima i ranim radovima Dedea, kao i mnogim uspesima koje je imao tokom sjajne pedesetogodišnje karijere. Montirao je filmove koji su osvajali prestižne nagrade: za film "Američka noć" dobio je Oskara, a za film "Pod suncem Satane" Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

"Mislim da se pri montaži treba zaljubiti u jedan kadar i na osnovu njega i oko njega formirati sve ostale sekvence. Baš taj kadar treba da bude u fokusu, on zapravo i jeste film i sve ostalo se gradi oko njega", rekao je.

Bilo je reči i o njegovim razmišljanjima o filmu, o procesu rada sa različitim rediteljima i načinima na koje se povezuje sa filmom koji stvara.

"Obožavam nesavršenosti", zaključio je vrlo pasionirano, ali zatim i istakao da se toga reditelji plaše.

Za sam kraj, Dedeu je uručena počasna nagrada Udruženja filmskih montažera Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura