Aktuelno iz kulture

"Milunka Savić - Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti": Predstavljena nova knjiga o srpskoj ratnici i heroini

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2023

-

11:53

"Milunka Savić - Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti": Predstavljena nova knjiga o srpskoj ratnici i heroini
"Milunka Savić - Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti": Predstavljena nova knjiga o srpskoj ratnici i heroini - Copyright prometej.rs, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Koautor knjige "Milunka Savić - Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti" Vidoje Golubović ocenio je da o čuvenoj srpskoj ratnici i heroini Balkanskih i Prvog svetskog rata treba govoriti kao o ikoni srpskog naroda.

Govoreći na promociji drugog izdanja knjige, koja je priređena povodom 50 godina od smrti Savić, Golubović je istakao da je Milunka Savić "za života postala legenda i verujemo da će tako i ostati".

Pred ispunjenim prostorijama Udruženja književnika Srbije, Golubović je istakao da je Novici Pešiću, Predragu Pavloviću i njemu bilo teško da rade istraživanje za knjigu zato što su sakupili puno dokumenata koji nisu bili arhivska građa, nego slobodna interpretacija ljudi.

Podsetivši da su knjigu napisali i izdali povodom 40 godina od upokojenja, Golubović je istakao da je to prva monografija o srpskoj heroini, o kojoj je pre toga objavljen samo jedan roman.

Savić se kao dobrovoljka borila u Balkanskim i Prvom svetskom ratu od 1912. do 1918. godine, i bila je primer smelosti i junaštva, ne odustajući ni posle ranjavanja, već se nakon oporavka iznova vraćala u borbeni stroj.

Njeno junaštvo poštovali su admiral Emil Geprat, generali Moris Saraj, Franše d’Epere, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, vojvoda Živojin Mišić.

Direktor Prometeja Zoran Kolundžija je rekao da danas izgleda da se oduvek mnogo pričalo o Savić, ali "da se nije pojavio Golubović sa velikim istraživačkim radom ne bi se i dalje mnogo znalo".

Prema njegovim rečima, Savić je tek 40 godina posle smrti položena u Aleju velikana, a mogla je ostati potpuno zaboravljena da nije došlo novo vreme u Srbiji, u kojoj se posebno poslednjih godina promenio odnos države prema memorijalima. 

Istakavši ogroman istraživački rad uložen u knjigu, Kolundžija je rekao da je obrađeno sve što je bilo od dokumentacije i fotografija, dodavši da je Golubović imao odličnu komunikaciju sa porodicom Milunke Savić.

Knjigu je Prometej objavio sa Radio-televizijom Srbije, a Kolundžijaje pomenuo Nikolu Mirkova (1947-2023) dugogodišnjeg urednika i rukovodioca u RTS-u, kao jednog od najvećih knjigoljubaca.

Promociji koju su organizovali "Prometej" i zavičajno udruženje Rašana "Milunka Savić" prisustvovali su, između ostalih, književnik Milisav Savić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, a nekoliko kosovskih pesama otpevala je Aleksandra Đorđević.

Komentari (0)

Kultura