Aktuelno iz kulture

"Dositejevo pero": Beogradski osnovci izabrali najbolje dečje knjige

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

11:48

"Dositejevo pero": Beogradski osnovci izabrali najbolje dečje knjige
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dečji žiri, sastavljen od skoro 300 osnovaca, za najbolje dečje knjige proglasio je dela "Cici Mu" Pop D. Ðurđeva i "Milunka Savić - heroina nežnog srca" Slavke Petković Grujičić, saopštili su organizatori nagrade Dositejevo pero koja se dodeljuje u dve kategorije - za mlađi i stariji uzrast već 24. godine.

Žiri sastavljen od 264 đaka beogradskih osnovnih škola ove godine odlučivao je između 32 knjige domaćih autora koje su izdate prošle godine.

Druga nagrada Dositejevo pero za mlađi uzrast pripala je autorkama knjige "Viteška avantura Despota Stefana" Jeleni Šuput i Gorani Lemajić, dok je treću dobio Bojan Ljubenović za knjigu "Baksuz Srećko i njegove nevolje".

U kategoriji naslova za stariji uzrast od 5. do 8. razreda drugu nagradu osvojila je knjiga "Desanka Maksimović - bajka o čovečici" Violete Jović, a treću Dragana Mladenović za knjigu "Sve što (ni)sam očekivala".

Za ovih skoro četvrt veka od kada su deca dobila priliku da se izjasne o knjigama koje su za njih napisane, za najbolje više puta su proglasili dela koja su napisali Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Gordana Maletić i Vesna Vidojević Gajović.

Nagradu "Dositejevo pero" pokrenuli su 1997. godine biblioteka Grada Beograda i organizacije "Prijatelji dece" opština Voždovac, Zemun i Vračar prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih, a na inicijativu pisca Božidara Peševa.

Nagrade dobitinicima biće uručene u subotu u podne u biblioteci Grada Beograda u Knez Mihailovoj ulici.

Komentari (0)

Kultura