Aktuelno iz kulture

Beogradski osnovci glasali: "Ljuba Hajduk Vukosava" i "Kad porastem biću baba" su najbolje knjige za decu

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2021

-

14:44

Beogradski osnovci glasali:  "Ljuba Hajduk Vukosava" i "Kad porastem biću baba" su najbolje knjige za decu
Beogradski osnovci glasali: "Ljuba Hajduk Vukosava" i "Kad porastem biću baba" su najbolje knjige za decu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski osnovci za najbolje dečje knjige proglasili su "Ljuba Hajduk Vukosava" i "Kad porastem biću baba", pa su nagrade "Dostijevo pero" za mlađi i stariji uzrast pripale njihovim autorima Slobodanu Stanišiću i Violeti Jović. Laureatima će nagrade biti uručene početkom oktobra, tokom Dečje nedelje.

Dečiji žiri sastavljen od 222 đaka beogradskih osnovnih škola odluku je doneo birajući između 49 naslova domaćih autora koji su objavljeni u prethodnoj godini.

Druga nagrada za mlađi uzrast pripala je knjizi "U potrazi za suncem" Ivane Lukić, a treća Božidaru Peševu za "Priče starog hrasta".

U kategoriji knjiga za stariji uzrast, od petog do osmog razreda, prema oceni tog žirija, druga nagrada pripala je Vesni Aleksić za "Mesečinu u koferu", a Dragani Mladenović treća za "Sve što sam želela".

Nagradu "Dositejevo pero" pokrenuli su 1997. godine gradski Sekretarijat za kulturu, biblioteka "Dositej Obradović" i "Prijatelji dece" Voždovac, Zemun i Vračar po Konvenciji UN o pravima dece da izraze mišljenje o delima napisanim za njih, a na incijativu Božidara Peševa, čija je poslednja knjiga osvojila treće mesto.

Za ove 24 godine, osim Slobodana Stanišića, prve nagrade više puta osvojili su Uroš Petrović, Gradimir Stojković, Jasminka Petrović, Silvija Otaševic i Vesna Vidojević, a za dela "Cvonki", "Od čitanja se raste", "Mračne tajne Ginkove ulice", "Hajduk iz Beograda", "Olimpijski san" i "Kecelja na bele tufne"...

Izdavač ovogodišnje najbolje knjige za mlađi uzrast je čačanska "Pčelica", a za stariji uzrast Biblioteka "Dimitrije Tucovic" iz Lazarevca.

Komentari (0)

Kultura