Aktuelno iz kulture

"Iluzije u ogledalu stvarnosti": Joakimfest u Kragujevcu otvara predstava "Hasanaginica"

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2023

-

12:05

"Iluzije u ogledalu stvarnosti": Joakimfest u Kragujevcu otvara predstava "Hasanaginica"
Plakat - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni pozorišni festival "Joakimfest" biće održan od 10. do 17. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, saopšteno je na sajtu ove manifestacije.

Selektor Miodrag Radonjić odabrao je za novo festivalsko izdanje, koje se održava pod sloganom "Iluzije u ogledalu stvarnosti" šest predstava i pružio svoje detaljno obrazloženje.

"Joakimfest" će 10. oktobra otvoriti predstava "Hasanaginica" prema drami Ljubomira Simovića, u režiji Dušana Tuzlančića, u koprodukciji dve kuće - Gradskog pozorišta "Semberija" Bijeljina i Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka.

"Vešto izbegavajući nepotrebne rediteljske egzibicije, Dušan Tuzlančić je uz pomoć odličnog glumačkog ansambla, dosledno, precizno, nadahnuto i sa više nego očiglednim poštovanjem pisca, postavio na scenu dramski tekst koji na suptilan, suveren i stilski prefinjen literarno-dramaturški način ilustruje sudbinu žene", zapisao je selektor Radonjić.

Drugog dana 11. oktobra biće odigraba drama "Alabama" Davora Špišića, reditelja Daria Harjačeka, u produkciji Kazališta Virovitica (Hrvatska).

Komad jednog od najznačajnijih dramskih pisaca u regionu može se definisati kao tematsko-žanrovski spoj crne komedije, porodične drame, angažovanog teksta sa primesama sociološko-psihološke studije o klasnom nasilju, u čijem središtu jeste, nažalost, surovo aktuelan motiv masovnog ubistva koje je u tržnom centru u mestašcu u Alabami počinio maloletnik. 

Radnja predstave odigrava se u Hrvatskoj, deset godina nakon zločina.

Treća predstava je na repertoaru 12. oktobra - "San o zavičaju" Ivana Velisavljevića, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Niš.

Kako je selektor objasnio, prema drami "Svrati, reče čovek“, sa podnaslovom "San o zavičaju", nagrađivani reditelj Milan Nešković je sa autorskom ekipom i ansamblom niškog pozorišta scenski uobličio efektnu priču o povratku malog čoveka-marginalca sa velikim snovima iz dalekog sveta u okrilje provincije.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Iz predstave "Naš razred"

Drama "Naš razred" poljskog pisca Tadeuša Slobođaneka, u rediteljskoj postavci Jasmina Novljakovića, biće izvedena 13. oktobra, u produkciji Gradskog dramskog kazališta "Gavela" iz Zagreba (Hrvatska).

Veoma potresan i mučan komad Tadeuša Slobođaneka govori o užasnim događajima i ogromnom zločinu u Drugom svetskom ratu, koji su počinili Poljaci nad sugrađanima Jevrejima u jednom malom mestu ove zemlje.  

Zagrebačka predstava u svakom aspektu pozorišnog čina doseže do univerzalnih značenja i nesumnjivih umetničkih kvaliteta, ocenio je selektor, a srpska verzija ove drame se igra u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa rediteljskim potpisom Tatjane Mandić Rigonat.

Nakon jednog dana pauze, 15. oktobra na repertosru 18. “Joakimfesta” je autorski projekat Kokana Mladenovića – “Bilo jednom na Brijunima”, čiju koprodukciju potpisuju - Kreativna produkcija „Joca Art“, Centar za kulturu Svilajnac i Bitef teatar iz Beograda.

Tekst i režija pripadaju Kokanu Mladenoviću, koji je stvorio dramu zasnovanu na istorijskim činjenicama o susretu bračnog para Broz sa holivudskim glumcima Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom na Brionima, početkom sedamdesetih godina 20. veka, povodom snimanja filmskog ratnog spektakla "Sutjeska". 

Kvartet glumaca čine Branislav Bane Trifunović, Sanja Marković, Tihana Lazović i Milan Marić.

Kokan Mladenović zajedno sa četvoro glumaca, problematizuje pitanje identiteta i nametnutih uloga u složenom društveno-istorijsko-kulturološkom kontekstu.

Reditelj Kokan Mladenović na 18. Međunarodnom festivalu Joakimfest biće prisutan i 16. oktobra sa nagrađivanim projektom "Što na podu spavaš" prema istoimenom romanu Darka Cvijetića. 
Dramatizaciju romana, osim reditelja, potpisuju - Mina Petrić, autor Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i glumački ansambl predstave.

Marija Erdelji/SNP

Iz predstave "Što na podu spavaš"

Međunarodni regionalni projekat je realizovan u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Gradskog dramskog kazališta "Gavela", Zagreb (Hrvatska), Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala MESS, Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Potresna, intimna i veoma emotivna ispovest Darka Cvijetića o krvavom sukobu na prostorima bivše Jugoslavije, poslužila je autorskoj ekipi da na sceni oživi katarzičnu i umetnički vrednu predstavu. 

Zanimljivost ove regionalne koprodukcije je u tome da glavnu ulogu naratora i aktera igra upravo sam pisac romana Darko Cvijetić, u vrlo zahtevnom zadatku i glumačkom izazovu, koji je sa nadahnutim partnerima ispričao veliku, istinsku i antiratnu pripovest.

Poslednjeg dana "Joakimfesta 2023" 17. oktobra u čast nagrađenih će biti izvedena predstava „Uobraženi bolesnik“ Žana Baptist Poklena - Molijera, u režiji Đorđa Nešovića, u izvođenju domaćina festivala - Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu.

Prateći program festivala uključuje dve promocije knjiga – prvo 11. oktobra - "Joakim Vujić – sabrane drame" priređivača Isidore Popović, u izdanju festivala Sterijino pozorje, Novi Sad, i 13.10. monografije “Milan Gutović” novinarke kulture Tatjane Nježić.

"Punoletstvo ovog značajnog međunarodnog festivala obeležiće predstave koje problematizuju surovost, kontroverze, urušavanje opšteg sistema vrednosti, odsustvo elementarne ljudskosti i empatije u savremenom svetu. Iako je reč o neveselim, upozoravajućim temama, način njihovog kreativnog i umetničkog tretmana u selektovanim ostvarenjima, nudi mogućnost gledaocima da se i kroz optiku duhovitog, ironičnog, na momente i sarkastičnog otklona, suoče sa mnogobrojnim društvenim, ideološkim, istorijskim, sociološkim, porodičnim i intimnim pojavama u izuzetno turbulentnoj i, u mnogo čemu, traumatičnoj epohi", zaključio je selektor Miroslav Radonjić.

Stručni žiri čine – glumac Emir Spahić (BiH), glumica Dušanska Stojanović Glid i dramski pisac Željko Hubač.

Od osnivanja Festivala do danas, na Joakimfestu je izvedeno preko 150 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učestovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.

JoakimInterFest osnovan je 2006. godine (promenio je ime u Joakimfest od 2020) na inicijativu tadašnjeg direktora Knjaževsko – srpskog teatra, reditelja Dragana Jakovljevića, a uz veliko razumevanje i podršku Grada Kragujevca.

Komentari (0)

Kultura