Aktuelno iz kulture

Goncić: Iduća godina u Narodnom pozorištu u znaku komedije i Branislava Nušića

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

20:44

Goncić: Iduća godina u Narodnom pozorištu u znaku komedije i Branislava Nušića
Goncić: Iduća godina u Narodnom pozorištu u znaku komedije i Branislava Nušića - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić ocenio je večeras da će nacionalni teatar narednu godinu posvetiti komediji, najviše Branislavu Nušiću, povodom 160 godina od rođenja našeg komediografa.

"Pokušaćemo da njegov opus ili deo onoga što je radio predstavimo novim delima, možda i nečim neobjavljenim, a možda i u drugačijoj formi od dramske", rekao je Goncić.

On je to izjavio za Tanjug pre izvođenja baleta "Labudovo jezero" na Velikoj sceni i nagrađivane predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" na sceni Raša Plaović, kojima će večeras biti otvorena 155. sezona nacionalnog teatra.

Za predstave Narodnog pozorišta vlada veliko interesovanje i karata gotovo da nema više.

Goncić je podvukao i značaj velikog broja gostovanja na kojima je bio njegov teatar.

"Mnogo gostovanja smo ostvarili u prethodnom periodu. Sa tih gostovanja smo se vratili sa preko 25 nagrada, što je jako dobro za nas i potvrđuje da se krećemo dobrim smerom", rekao je Goncić i podvukao da su ponosni na predstavu "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića, koja je dobila Sterijinu nagradu.

Goncić je izjavio da se Narodno pozorište bavi i operom i da će sledeća godina biti posvećena klasičnim delima.

"Kroz Korsara, kroz Žizelu, kroz Don Kihota, kroz sva ta klasična dela polako postavljamo klasični repertoar u punom zamahu", rekao je Goncić.

On je ocenio da je balet jedan od najlepših scenskih izraza i umetnosti, i da će svakom prilikom pozivati publiku na tu poeziju pokreta.

"Večeras ćemo imati priliku da gledamo spektakularno "Labudovo jezero" kojim zaokružujemo čitav taj klasični baletski repertoar", rekao je Goncić i dodao da se bave i modernim poketom i da će i tu biti vrlo zanimljivih predloga šta bi moglo da se radi. 

On je podsetio na dugogodišnju tradiciju postojanja Narodnog pozorišta.

"Ova kuća je jedan veliki brod koji putuje kroz tu vertikalu vremena i naše je da ga održimo na tom putu, da bi naša draga publika koja pažljivo prati šta se dešava u Narodnom pozorištu imala u čemu da uživa", zaključio je Goncić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura