Aktuelno iz kulture

Nacionalni dramski teatar Rusije "Aleksandrinski" gostovao u Beogradu: Gogoljeva "Ženidba" u Nacionalnom teatru

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

21:33

Nacionalni dramski teatar Rusije "Aleksandrinski" gostovao u Beogradu: Gogoljeva "Ženidba" u Nacionalnom teatru
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni dramski teatar Rusije „Aleksandrinski” iz Sankt Peterburga gostovao je večeras premijerno sa čuvenom dramom „Ženidba” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Od otvaranja nacionalnog teatra Aleksandrinski u 18. veku, kao što znate, veku prosvetiteljstva, nastaje moderno društvo. Nekih 100 godina kasnije, prvi put u ovom teatru, kao prvom pozorištu tada moderne Rusije, igra se Gogolj", istakao je upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić.

On je naglasio da je za Srbiju značajno što je deceniju kasnije nakon tog izvođenja Gogolja, osnovano Narodno pozorište u Beogradu.

Goncić je podsetio da je između dva svetska rata nastao srpski balet koji slavi veliki jubilej - 100 godina postojanja kod nas.

Upravnik je otkrio da su upravo ruski umetnici bili prisutni tokom zidanja same zgrade našeg nacionalnog teatra i da su ruski baletani iz Sankt Peterburga pomogli u osnivanju Baleta u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ovo gostovanje ima istorijski značaj uz poštovanje umetnika koji su gradili ove dve pozorišne kuće u Sankt Peterburgu i Beogradu, "posebno za generacije koje će tek doći da posećuju oba pozorišta".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Direktor pozorišta "Aleksandrinski" iz Sankt Peterburga - Sergej Jemeljanov složio se sa upravnikom Goncićem da je večeras bio pravi istorijski događaj, ali je želeo da se osvrne i na događaj od prošle nedelje u ruskom teatru.

Naime, prema sporazumu o saradnji ove dve institucije, u "Aleksandrinskom" je nedavno sa uspehom gostovala produkcija našeg Narodnog pozorišta - tročasovna epska predstava "Rat i mir" prema istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića.

Prvi čovek teatra u Sankt Peterburgu je objasnio da su uspeli da realizuju sve planove koje su želeli sa beogradskim Narodnim pozorištem, na šta je posebno ponosan.

"Želeo bih da naglasim da je naša 'Ženidba' jedna od najvećih i najobimnijih predstava u tehničkom smislu. Verovali ili ne, scenografija je dovedena sa čak deset aviona", otkrio je Sergej Jemeljanov i izrazio nadu da je ovo tek početak, prvi korak buduće plodotvorne saradnje dve umetničke kuće. 

Režiju nove verzije antologijske komedije „Ženidba”, slavnog ruskog klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, potpisuje Valerij Vladimirovič Fokin, narodni umetnik Rusije.  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U predstavi "Ženidba" igrali su - Vladimir Koševoj, jedan od najpopularnijih ruskih pozorišnih i filmskih glumaca, u ulozi Potkoljosinova,  Ivan Jefremov (Kočkarjov - Potkoljosinov prijatelj), Vasilisa Aleksejeva (Agafja Tihonovna - nevesta) i drugi. 

Gostovanje jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa mnogim kućama u svetu, realizovano je u okviru Sporazuma o saradnji koji je potpisan 13. marta ove godine između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski“. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu