Aktuelno iz kulture

Svečano otvorena nova sezona pozorišta "Teatrijum": Više od 80 predstava u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

11:37

Svečano otvorena nova sezona pozorišta "Teatrijum": Više od 80 predstava u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja
Svečano otvorena nova sezona pozorišta "Teatrijum": Više od 80 predstava u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja - Copyright Promo/Nina Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

Treća sezona Pozorišta Teatrijum svečano je otvorena 2. jula premijernim izvođenjem predstave "Roditelji" u produkciji Omladinskog pozorišta Dadov na sceni u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja. Usledila je i repriza odigrana juče, 3. jula, a već večeras ljubitelji pozorišta uživaće u premijeri predstave "Ljubaf" Erola Kadića.

Za ovu nedelju zakazane su i predstave: "Luča Mikrokozma" u izvođenju Petra Božovića i hora Prvog beogradskog pevačkog društva (6. jul), "Zlostavljanje" Ive Andrića, u izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina i "Simfonija Crnjanski", autorsko delo Đorđa Markovića u produkciji Dadova i Fakulteta dramskih umetnosti. 

Promo/Nina Stojanović

Predstava "Roditelji"

Glumac Milan Bobić, predstavnik pozorišta, ističe da posetioce tokom dva meseca očekuje preko 80 predstava, između ostalih, autorski projekat Teodore Gačić i Svetozara Babića "Trg ratnika", "Halflajfe" Nikola Kljajića, kao i premijera "Bele garde" reditelja Filipa gajića u izvođenju Dorćolskog narodnog pozorišta.

Tanjug/Zoran Žestić

Milan Bobić

"Raznovrsan je repertoar i za svakog će biti ponešto i interesantno. Obogatili smo ('Teatrijum'), svake sezne je sve bolji i bilji, ali ove je u piku. Ali da ne urekem, tek smo počeli", naveo je Bobić. 

U okviru Dečijeg program "Teatrijuma" su, između ostalih, predstave "Mali princ", "Tri praseta", "Eko zakletva", koja osvešćuje decu o proble mu zagađenja prirode i "Put u središte igre", koja govori o nastanku te igre, najavio je Bobić.  

"Teatrijum" su osnovali glumci Tihomir Stanić i Vladan Gajović kao prostor da mladi igraju svoje autorske projekte i da trupe rade, a Bobić je istakao da je tako prošle godine izvedena predstava "Usamljeni Balkan", kao duo drama u kojoj igra sa Lukom Antonijevićem, u režiji Nikole Gačpara i adaptaciji Vanje Šević teksta "Usamljeni zapad"  Martina Mekdone.

FoNet/PR Pozorište teatrijum

 

"'Teatrijum' je divna stvar i svima kojima se pružila prilika su je iskoristili", naglasio je Bobić.

Ideja o Pozorištu "Teatrijum" pokrenuta je na inicijativu Stanića i Gajovića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja, i gradske opštine Stari Grad. Tokom "nulte" sezone pozorišta, u julu i avgustu 2021. godine, pored nekoliko samostalnih produkcija "Teatrijuma" od kojih je "Don Žuan" najambiciozniji projekat, "Teatrijum" je ugostio više od 50 predstava brojnih dramskih umetnika i alternativnih trupa od kojih većina nema svoju stalnu matičnu scenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu