Aktuelno iz kulture

Anja Ćurčić: Predstava "Tiho tiše" se poigrava sa različitim predrasudama

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2023

-

11:39

Anja Ćurčić: Predstava "Tiho tiše" se poigrava sa različitim predrasudama
Anja Ćurčić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Anja Ćurčić igra u novoj predstavi "Tiho tiše" po tekstu Milice Radojčić i u režiji Ane Janković koja koja je premijerno izvedena 12. avgusta na Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Reč je o predstavi koja preispituje mitove o seksualnom nasilju, patrijarhatu i položaju žene u društvu u kom "ne", još uvek znači "da". Pored Ćurčić, ostale uloge igraju Aleksandra Arizanović, Jana Milosavljević, Veljko Stevanović, Čubrilo Čupić i Nikola Đorđević.

Glumica kaže da se predstava veoma poigrava sa političkom korektnošću i sa različitim predrasudama. 

"Bilo nam je važno da ostvarimo živi dijalog sa publikom. Imali smo ideju da  gledaocima postavimo različita pitanja i našom predstavom ponudimo odgovore na ta pitanja. U procesu nastajanja predstave bilo nam je važno da ne osuđujemo pojedinca već da našom igrom signaliziramo na društveni problem. Publika, koja gleda predstavu odrediće šta je ispravno, a šta ne", kazala je Ćurčić. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ona ističe komplikovan proces nastajanja predstave kao izuzetno profesionalno iskustvo. 

"Na prvim probama smo razgovarali o različitim temama i nakon toga se izdvojio fenomen kulture silovanja i patrijahata. Podelili smo međusobno neke priče koje smo čuli na te teme, pa se prvi deo predstave i bavi tim našim pričama. Drugi deo predstave se bavi tekstom Milice Radojčić", kaže Ćurčić. 

Ona veruje da će se predstava od jeseni naći na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta. 

"Naša predstava je deo programa 'Novi glasovi BDP'-a. Sigurna sam da će predstava 'Tiho tiše' razdrmati publiku. Ljudi nakon predstave izlaze iz sale preispitujući šta se dešava u njihovom neposrednom okruženju, ali i u svetu uopšte", kazala je Ćurčić. 

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu