Aktuelno iz kulture

"Labudovo jezero" i "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" otvorili novu sezonu Narodnog pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

23:17

"Labudovo jezero" i "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" otvorili novu sezonu Narodnog pozorišta
Teodora Spasić i Jovan Veselinović - Copyright Željko Jovanović/Narodno pozorište u Beogradu

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište u Beogradu  otvorilo je večeras novu sezonu baletom "Labudovo jezero" na velikoj sceni, dok je publika na sceni "Raša Plaović" imala prilike da vidi nagrađivanu predstavu "Uspavanka za Aleksiju Rajčić". 

U "Labudovom jezeru" Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, u glavnim ulogama nastupili su Tatjana Tatić i Jovica Begojev, a učestvovao je ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

Kostimograf i scenograf je bio italijanski modni kreator Renato Balestra (1924–2022), koji je, kako su naveli iz Narodnog pozorišta, "uneo čitav spektar boja zahvaljujući kojima magična baletska priča vizuelno izgleda kao u nekoj bajci, bez osvrtanja na istorijski trenutak".

U predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, u naslovnoj ulozi našla se Vanja Ejdus, a igraju i Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević.

"Uspavanka za Aleksiju Rajčić" je prva predstava Narodnog pozorišta koja je proglašena za najbolju na Sterijinom pozoriju, a pored toga je nagrađena i za najbolji tekst savremene drame, najbolje glumačko ostvarenje, originalnu scensku muziku i za scenski govor.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura