Aktuelno iz kulture

Srbija stvara muziku postala punopravni član Udruženja "European Music Exporters Exchange"

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

13:34

Srbija stvara muziku postala punopravni član Udruženja "European Music Exporters Exchange"
Srbija stvara muziku postala punopravni član Udruženja "European Music Exporters Exchange" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Platforma Srbija stvara muziku, kao deo nacionalne platforme Srbija stvara Vlade Republike Srbije, jednoglasnom odlukom svih članova European Music Exporters Exchange (EMEE) - postala je punopravni član u ovom prestižnom Udruženju evropskih kancelarija za izvoz i promociju muzike, saopštili su iz platforme Srbija stvara.     

Krovna i neprofitna platforma EMEE u svom sastavu brojni čak 32 nacionalne i regionalne kancelarije za izvoz muzike iz 27 zemalja Evrope, koje u okviru ove razvijene mreže međusobno razmenjuju pomoć u vidu finansiranja, izgradnje kapaciteta muzičke industrije i obuke, poslovne savete, ali pre svega međunarodno umre?avanje i realizaciju programa poslovne podrške. 
Ulaskom u ovakvu mrežu partnera, platforma Srbija stvara muziku na najefikasniji način može da predstavi i promoviše srpsku muzičku scenu na međunarodnom planu i da istovremeno promoviše Srbiju, u svetlu moderne i kreativne zemlje. 

"Međunarodni protok muzike igra ključnu ulogu u očuvanju kulturne raznovrsnosti širom sveta. Pored toga, kretanje i protok muzike (uključujući njene kreatore, izvođače i publiku) preko granica, stvara niz značajnih izvora prihoda za nacionalne muzičke industrije, odnosno izvoz muzike. U ovom kontekstu, radujemo se što se platforma Serbia Creates pridružila mreži naših članica jer stičemo važnog partnera u ovoj zemlji, sa kojim možemo zajedno raditi na podršci ovom procesu u ovom delu Evrope", ističe Tamara Kamińska, generalna sekretarka EMEE.

Članstvo platforme Srbija stvara muziku u EMEE logičan je rezultat brojnih značajnih uspeha koje je, u veoma kratkom roku, platforma ostvarila  na međunarodnom planu. Pre svega u promociji srpske muzičke scene čime su omogućeni i realizovani brojni nastupi naših umetnika u okviru različitih festivalskih formata. 

Istovremeno, platforma je od strane međunarodnih organizacija prepoznata kao relevantan partner u Srbiji, čija je misija podrška mladim muzičarima i promocija naših muzičkih talenata u svetu. 

Kao veoma uspešan projekat izdvaja se realizacija prvog nacionalnog muzičkog konkursa Srbija stvara: The Spotlight u okviru kojeg su najbolje rangirani mladi muzičari u poslednja tri meseca već realizovali više od 35 nastupa, na 15 najpoznatijih domaćih i regionalnih muzičkih festivala. 

Budući da je konkurs realizovan u saradnji sa najvažnijim akterima celokupne muzičke scene, jasna je namera platforme da pruži sistemsku i efikasnu podršku mladim talentima Srbije.

"Muzička scena Srbije, nije tajna, ima ogroman potencijal i dosada?nji uspesi domaćih muzičara su pre svega bili dokaz njihovog kvaliteta. Platforma Srbija stvara muziku sada nastoji da svojim aktivnostima sistemski podrši domaću muzičku scenu i da je podstakne da raste, razvija se i ostvari međunarodni uspeh. Članstvo u EMEE samo je jo? jedan stepenik ka tom cilju i otvoriće brojne prilike za globalne saradnje, nova znanja i iskustva, kao i nove šanse za naše talentovane muzičare, što će na kraju rezultirati pozitivnim uticajem na celokupnu ekonomiju i kulturu naše zemlje", ističe Zorica Tepić, savetnica za muzičku industrije platforme Srbija stvara muziku.

Komentari (0)

Kultura