Aktuelno iz kulture

Iranska rediteljka Širin Nešat gošća Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2023

-

11:46

Iranska rediteljka Širin Nešat gošća Muzeja savremene umetnosti u Beogradu
Širin Nešat - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Umetnica i rediteljka iranskog porekla Širin Nešat biće u oktobru gošća Muzeja savremene umetnosti (MSU), gde će biti prikazano nekoliko njenih filmova, najavili su organizatori.

U okviru programa umetničkog filma "Artist’s Film" u MSU biće prikazani filmovi Nešat "Zemlja snova" (The Land of Dreams) od 13. do 16. oktobra, "Bes" (The Fury) 18. i 19. oktobra, i "Trilogija sanjari" (Dreamers Trilogy) od 20. do 22. oktobra.

Iz MSU je najavljeno da će 13. oktobra (17:00) biti razgovor sa Nešat u okviru kog će posetioci moći da saznaju više o njenoj dosadašnjoj umetničkoj praksi, kao i specifičnim procesima rada na filmu. Zainteresovani posetioci se moraju prijaviti na mejl msub@msub.org.rs do 11. oktobra.

Nešat živi u Njujorku i "eksperimentiše medijima fotografije, videa i filma, u kojima kroz vrlo poetične slike i politički obojene narative preispituje teme moći, religije, rase, pola, kao i odnos između prošlosti i sadašnjosti, Istoka i Zapada".

Režirala je filmove "Žene bez muškaraca" (2009), koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, "Tražeći Oumu Kulthum" (2017) i "Zemlja snova", premijerno prikazan u Veneciji 2021. godine.

Nešat je dobitnica Zlatnog lava, Prve međunarodne nagrade na 48. Bijenalu u Veneciji (1999), Nagrade slobode Hirošime (2005), Nagrade Doroti i Lilijan Giš (2006), a 2017. dodeljena joj je prestižna nagrada Praemium Imperiale u Tokiju.  

Kustoskinja programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić, asistentkinja Kristina Armuš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura