Aktuelno iz kulture

"Plava izložba" u Muzeju savremene umetnosti namenjena slabovidim sugrađanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2023

-

12:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu u toku je "Plava izložba" osmišljena kao interaktivni poligon za doživljaj moderne i savremene umetnosti kroz značenja i simboliku plave boje. Izložba je nastavak projekta koji je započet još 2019. godine sa ciljem da se dela moderne i savremene umetnosti koji se čuvaju u Muzeju savremene umetnosti učine pristupačnim za slabovide sugrađane.

Kustoskinja izložbe Senka Ristivojević za Euronews Srbija kaže da je za slepe i slabovide boja potpuna apstrakcija, a da je ova izložba pokušaj da se boja predstavi kroz druga čula.

"Ne samo slepima i slabovidima, ponudili smo i videćoj publici da boju, odnosno dela iz Muzeja doživi celim svojim telom i drugim čulima i ovo je poziv da svi uključimo sva svoja čula", objašnjava ona.

Kako dodaje plava se nametnula kao jedna od najmisterioznijih i najzanimljivijih boja u istoriji koje imaju zanimljiva tumačenja i siboliku.

"Što se istorije tiče znamo da plava boja ne postoji kao materija u prirodi i to nam je bilo zanimljivo, a u stvari svi znamo da je nebo plavo i voda takođe. Nebo ne možemo da dodirnemo da bismo proverili tu plavu boju, a vodu kada uzmemo ona je providna. Kada je u pitanju psihološka simbolika - to je neki beskonačni prostor, u emotivnom smislu može da simboliše čistotu, dok smo je sa sociološke strane povezali sa bojom pobune", objašnjava Ristivojević.

Prema njenim rečima, kroz simboliku i tumačenje plave boje predstavljeno je 12 dela iz zbirke Muzeja savremene umetnosti, a interpretacije su napravili studenti vajarskog odseka sa Fakulteta likovnih umetnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura