Aktuelno iz kulture

Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglašen za muzej godine

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

23:10

Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglašen za muzej godine
Muzej savremene umentosti - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglašen je za muzej godine u Srbiji, a nagrada je toj instituciji dodeljena za izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti, nesvakidašnju i angažovanu posvećenost proučavanju, zaštiti, prezentovanju i interpretaciji kulturne baštine Srbije tokom 2022. godine.

Direktorka MSUB Marijana Kolarić, istakla je da je nagrada, dodeljena na jubilarnoj dvadesetoj svečanoj skupštini nacionalnog komiteta ICOM Srbija, održanoj 18. maja u Beogradu, na Međunarodni dan Muzeja, izazvala iskrenu radost svih zaposlenih, i da pripada celokupnom timu Muzeja.

"Ova najznačajnija nagrada iz oblasti muzejske delatnosti predstavlja podsticaj i motivaciju da budemo još bolji u realizaciji naših programa, da konstantno unapređujemo kako muzejsku delatnost i praksu, tako i muzejsko iskustvo naših posetilaca. Drago nam je da su kolege i koleginice iz drugih muzeja prepoznali i podržali naš trud i rad", rekla je Kolarić.

U kategoriji za muzej godine među nominovanima bili su Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina: Muzej Vojvodine, Novi Sad; Narodni muzej u Beloj Crkvi; Narodni muzej Šumadije, Kragujevac i Muzej savremene umetnosti.

Nagrade su dodeljene su u četiri različite kategorije: za publikaciju godine, projekat godine, muzejskog stručnjaka i muzej godine.

Publikacija godine je "Sloboda je naš san - Tematski katalog predmeta iz fonda Muzeja Jugoslavije koji dokumentuju život u logorima i represivne mere u toku Drugog svetskog rata", autora Ane Panić i Veselinke Kastratović Ristić, koju je pripredio Muzej Jugoslavije.

Najbolji projekat 2022. godine je "Leta pre neta" (Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavljević, Tamara Tešević) Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, dok je za stručnjaka godine proglašena  Biljana Crvenković, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

(Kraj) aj/sku

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura