Aktuelno iz kulture

"Iskonsko u modernom": Izložba skulptura Olge Jančić u Muzeju savremene umetnosti

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

14:53

"Iskonsko u modernom": Izložba skulptura Olge Jančić u Muzeju savremene umetnosti
"Iskonsko u modernom": Izložba skulptura Olge Jančić u Muzeju savremene umetnosti - Copyright Bojana Janjić, MSUB

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Olga Jančić: Iskonsko u modernom" biće otvorena sutra (13:00) u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, čime počinje ciklus “Umetnost i ličnost, skulptorke iz kolekcije MSUB", saopštili su organizatori. 

Iz MSUB je najavljeno da će do 2. maja biti izloženo 20 skulptura Jančić (1929-2012) u kamenu, drvetu, bronzi i aluminijumu, a poseban segment izložbe čine video snimci monumentalnih skulptura u slobodnom prostoru.

Bojana Janjić, MSUB

 

"U svom bogatom i plodnom umetničkom stvaralaštvu od preko šest decenija,  Jančić dubokim razumevanjem i doživljajem iskonskog uspeva da skulpturama modernog izraza da dimenziju prvobitnosti", kaže se u saopštenju. 

Autorka ciklusa i izložbe je muzejska savetnica Rajka Bošković, a asistentkinja izložbe je Kristina Armuš. 

Bojana Janjić, MSUB

 

Ciklusom samostalnih izložbi "Umetnost i ličnost, skulptorke iz kolekcije MSUB” biće predstavljeni opusi umetnica koje su snagom svoje ličnosti, prevazilazeći lična i društvena ograničenja, ostvarile visoke domete, obeleživši skulpturu 20. i početka 21. veka. 

Jančić je upisala Vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a specijalizaciju je imala u Majstorskoj radionici Tome Rosandića.

Učestvovala je u osnivanju grupe "Prostor 8" koja prvi put priređuje izložbu u slobodnom prostoru u Tašmajdanskom parku u Beogradu 1957. godine. 

Prvu samostalnu izložbu imala je 1959. godine u Umetničkom paviljonu u Beogradu, kada dobija nagradu za skulpturu na I međunarodnom bijenalu mladih u Parizu. 

Bojana Janjić, MSUB

 

Izlagala je na preko 20 samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, i bila je u selekciji najznačajnijih izložbi jugoslovenskih umetnika u inostranstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura