Aktuelno iz kulture

Predstava "Jeanne" iz Švedske izvedena na 57. Bitefu

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

10:14

Predstava "Jeanne" iz Švedske izvedena na 57. Bitefu
Jeanne - Copyright Markus Garder

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Jeanne" u produkciji Švedskog gostujućeg pozorišta Riksteatern i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten, premijerno je izvedena sinoć u Pozorištu na Terazijama, u okviru glavnog programa 57. izdanja festivala BITEF .

Srpska rediteljka Anja Suša postavila je ovu dramu hrvatske autorke Ivane Sajko kao savremenu verziju bajke o Jovanki Orleanki, koja se bavi otporom prema društvenoj i sistemskoj nepravdi.
Kroz priču o mladoj devojci, buntovnici, koja rešava da pređe jezero koje deli dva sveta, dve klase, pozorišni komad u obliku eseja na sceni analizira probleme društvene nejednakosti i klasnih razlika, pitanja ekološke katastrofe i klimatskih promena.

Mlada junakinja Žani se buni protiv socijalne nepravde, te biva nasilno zaustavljena u pokušaju da prevaziđe razlike između ta dva sveta, sa dve strane jezera.

Veoma su upečatljivi segmenti predstave kada svako od likova - glumaca otvara usta sinhronizovano sa audio snimkom raznih govora na engleskom jeziku, što je publiku impresioniralo. 

Švedski dramski umetnici na pozornici su u nekim momentima kroz taj audio snimak odlomka neke edukativne emisije tipa "Opstanak" ili "Nacionalna geografija", glumili i da su robotizovani i da se u tim govorima mogu vrlo lako i ugasiti ako im ponestane baterija ili napajanja.

Anja Suša je višestruko nagrađivana pozorišna rediteljka, aktivna u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Poljskoj, Švedskoj i Danskoj. 

Predstava "Jeanne" rađena je prema drami "Crna kutija za kraj svijeta" Ivane Sajko, hrvatske književnice, dramaturškinje i pozorišne rediteljke koja duže vreme živi i radi u Berlinu. 

Ovogodišnje 57. izdanje Bitefa, pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija", biće zatvoreno večeras svečanom dodelom nagrada u klubu Bitef teatra.

U glavnom programu je bilo devet predstava iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura