Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za početak Bitefa: "Božanstvena komedija" i "Deca sunca" otvaraju ovogodišnji festival

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

12:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pedeset i sedmi Bitef biće održan od 3. do 7. oktobra na različitim pozorišnim scenama Beograda. Svečano će ga otvoriti istaknuti pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković 4. oktobra na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta nakon čega će biti izvedena predstava "Deca sunca". 

Dramaturškinja Tijana Grumić, članica tima selekcije ovogodišnjeg Bitefa za Euronews Srbija kaže da će u večerašnjem "Prologu" festivala biti prikazana predstava "Božanstvena komedija" čuvenog nemačkog reditelja Franka Kastorfa u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

"Kastorf je jedan od najpoznatijih evropskih reditelja i poznat je po specifičnoj pozorišnoj estetici, ali ono što je ogroman zadatak za publiku, jeste da isprati predstavu od pet sati, naravno uz pauze", kaže Grumić.

Boro Drašković, koji će sutra svečano otvoriti festival, bio je član inicijalnog odbora Bitefa i učestvovao je u radu prvih žirija festivala, a nakon njegovog učešća, biće izvedena predstava "Deca sunca" prema tekstu Maksima Gorkog, u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik.

Matthias Horn

Iz predstave "Deca sunca"

"To je predstava nemačkog pozorišta 'Šaušpil haus' iz Bohuma i reč je o hiper-realističnoj, naturalističkoj predstavi po čuvenom tekstu", objašnjava Grumić.

Glavni takmičarski program je raznovrstan, a dramaturškinja kaže da najveće interesovanje vlada za performans-operu "Sunce i more".

"To je litvanska opera koja je dobitnik Zlatnog lava na 58. Venecijanskom bijenalu. Ona će se igrati čak osam puta u dva dana i jedna je od dve muzičke predstave ove godine. Tu je takođe i predstava 'Raspevana mladost' iz Mađarske, mladih autora, ali je već veoma zapažena i učestvovala je na mnogim evropskim i svetskim festivalima", kaže selektorka za Euronews Srbija.

Tu su i domaće predstave - "Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom" autora i koreografa Igora Koruge i predstava "Kao i sve slobodne djevojke" po tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić.

Boško Đorđević

Iz predstave "Kao i sve slobodne djevojke"

"Veliko nam je zadovoljstvo što se Ana Suša, koja je bila nekadašnja umetnička direktorka i selektorka Bitefa vraća na Bitef u nekoj drugoj ulozi sa predstavom 'Žan' po tekstu istaknute spistateljice iz Hrvatske Ivane Sajko. Na zatvaranju nas čeka predstava 'Vakat' koja je koprodukcija Belgije i Burkine Faso koreografa Serža Emea Kulibalija i narodno pozorište Grčke takođe će predstaviti predstavu 'Zbogom, Lindita' mladog autora Marija Banušija koji ovim dolaskom na Bitef kreće na svoju internacionalnu turneju", najavljuje Grumić.

Predstavljen je i program 24. Bitef Polifonije namenjene mladima i koja će se održati od 5. do 9. oktobra pod sloganom "Dvorište, šuma, džungla" 

"Ove godine će program biti fokusiran na tri predstave. To su 'Bambi' Malog pozorišta 'Duško Radović', predstava 'Devojčice' Reflektor teatra i predstava Gidionov čvor teatra Fortforno iz Hrvatske. Međutim, osim te tri predstave, na Polifoniji će se održavati radionice, razgovori, scenska čitanja... Program je zaista bogat, a ulaz na sve sadržaje je slobodan", podseća naša sagovornica, dodajući da je za neke od njih potrebno ranije najaviti prisustvo putem mejla na sajtu Bitefa.

Osim toga, održaće se i "Polifonija u trajanju" koja će ove godine trajati sve do decembra.

Promo/Bitef

 

Slogan ovogodišnjeg bitefa je stih mlade pesnikinje Radmile Petrović - "Snago, ne pristaj da budeš nečija", a Grumić ističe da odlično opisuje ovogodišnji program Bitefa.

"Radmilin stih poslužio je da poveže tematski sve one predstave koje smo mi odabrali, a koje se bave nekim temama otpora, nepristajanja i pobune", zaključuje naša sagovornica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura