Aktuelno iz kulture

Predstava "Jeanne" osvojila je Gran pri "Mira Trailović" ovogodišnjeg Bitefa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

09:15

Predstava "Jeanne" osvojila je Gran pri "Mira Trailović" ovogodišnjeg Bitefa
Jeanne - Copyright Jelena Janković

veličina teksta

Aa Aa

Na svečanom zatvaranju festivala, Gran pri "Mira Trailović" 57. Bitefa pripao je predstavi "#Jeanne", koju je prema tekstu Ivane Sajko režirala Anja Suša.

"To je bogato pozorišno iskustvo koje pleni svojom kompleksnošću. Reč je o bajci o klasama, herojima i revolucijama, o kapitalizmu i apokalipsi, koja se kreće kroz registre istorije, kroz fantaziju, sećanje, samokritiku i proricanje sudbine", navodi se u obrazloženju žirija.

Snežana Krstić

Anja Suša

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov", za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti, dodeljena je predstavi "Zbogom, Lindita" Marija Banušija.

"Iako visoko cenimo Banušijevu režiju, njegov rad sa svetlima i muzikom, kao i izvođače na sceni, Banušijev talenat, intuicija i veština u obradi vremena i temporalnosti ističu se kao izuzetan doprinos izvođačkoj umetnosti", navodi žiri u svom obrazloženju.

Jelena Janković

Iz predstave "Zbogom, Lindita"

Međunarodnim žirijem 57. Bitefa predsedavala je prof. dr Ana Vujanović, a pored nje žiri su činili i dramski pisac i pozorišni reditelj Žoris Lakost, glumica i profesorka glume Nataša Barbara Gračner, likovni i umetnik performansa Siniša Ilić i dramaturškinja festivala Viner Festvohen Iris Rafetzider.

Mario Banuši dobitnik je i nagrade lista Politika za najbolju režiju, a žiri u obrazloženju navodi kako njegov rediteljski rukopis "donosi emotivne, snolike i poetski izražajne odbleske smrti i suočavanja sa njom". Politikin žiri je ovu odluku doneo jednoglasno, a činili su ga reditelji Andraš Urban i Veljko Mićunović, kao i predstavnici redakcije Politike Gordana Popović, urednica rubrike Kultura, Ana Tasić, pozorišna kritičarka i Borka Golubović Trebješanin, novinarka.

Jelena Janković

Iz predstave "Sunce i more"

Nagradu publike dobila je opera-performans "Sunce i more" autorki Rugile Barzžukaite, Vaive Grainite i Line Lapelite. Ocenjujući svaku od predstava ocenama od 1 do 5, publika je litvansku produkciju nagradila visokom srednjom ocenom 4.61.

Svečano zatvaranje festivala proteklo je u znaku plesne predstave "Wakatt" koja je izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta. Koreografa Serža Emea Kulibalija i trupu Plesnog pozorišta Faso publika je pozdravila ovacijama, kao i muzičku pratnju koju je predvodio jedan od najvećih francuskih džez flautista Medžik Malik.

Snežana Krstić

 

Ovogodišnji Bitef održan je od 3. do 10. oktobra pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija". U glavnom programu prikazano je devet predstava iz Nemačke, Grčke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Belgije, Burkine Faso i Srbije. Uz rasprodata izvođenja za koja se tražila karta više, ovogodišnji Bitef obeležile su i višeminutne ovacije publike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura