Aktuelno iz kulture

Violinista Roman Simović u susret koncertu u Kolarcu: Nijedan grad na svetu nema bolju publiku od beogradske

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

14:24

Violinista Roman Simović u susret koncertu u Kolarcu: Nijedan grad na svetu nema bolju publiku od beogradske
Roman Simović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni violinista sa svetskom karijerom Roman Simović uz Crnogorsku filharmoniju pod upravom Bojana Suđića održaće večeras koncert na Kolarcu u okviru 55. izdanja festivala BEMUS.

Osim što je uspešan solista, Simović je i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra, i upravo živi sa porodicom u glavnom gradu Engleske.

"Večeras je potpuno zadovoljstvo svirati ovde na Kolarcu. Nastupao sam godinama na BEMUS-u, divno je što proslavlja 55 godina svog postojanja. Na ovom festivalu sam prvi put imao koncert pre više od 20 godina. Uvek volim Kolarac, tu sam praktično odrastao", kaže srpsko-crnogorski violinista, rođen u Kijevu.

Koncert večeras je umetniku veoma poseban, jer kako kaže, nastupa sa uveliko renomiranom Crnogorskom filharmonijom koja "svira na jako visokom nivou". On jajavljuje da će biti ukupno 90 članova na sceni.

Muzičar ističe da uvek ima divnu uspešnu saradnju sa dirigentom Bojanom Suđićem, a program koncerta čine kompozicije ruskog umetnika Dmitrija Šostakoviča - "Koncert za violinu i orkestar  br. 1", "Simfonija br. 7".

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Sviraću taj meni omiljeni koncert, izuzetno zahtevan za instrument, i ne samo za violinu, već i za samu filharmoniju. Večeras spremamo publici pravi maraton: koncert za violinu i orkestar traje do 50 minuta, a 'Simfonija br. 7' od Šostskoviča barem sat i 20 minuta. Potrebno je dosta pre svega mentalne snage da se sve to izdrži. Ipak, nije to nikad teško, jer čini mi se da nijedan grad na svetu nema bolju publiku od beogradske, koja nas muzičare i umetnike podržava svih ovih godina", istakao je Roman Simović.

Svetski violinista iz iskustva tvrdi da "gde god da odete po čitavom svetu, takav aplauz nećete doživeti kao u Srbiji i Beogradu, to je uvek nešto posebno".

Umetnik se nada da će Beograd dobiti veću koncertnu dvoranu za događaje klasične muzike, o kojoj se dosta priča, da više publike može da stane i uživa u vrhunskim izvođačima svetske scene. 

Koliko god voli Kolarčevu zadužbinu, on smatra da auditorijum zaslužuje još veću salu u prestonici da svi uživaju u besmrtnoj klasici.

"Festival Bemus zaista obožavam, mislim da cela direkcija i organizacija rade fenomenalan posao, jer ovde dolaze svi veliki svetski muzičari. Bemus uspeva i da sa velikim i malim budžetima nađe neko kompromisno rešenje, prilagode se i realizuju vrhunske koncerte", naglasio je Simović.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Violinista je otkrio Tanjugu da repertoar koncerta nekad kreira sam, ponekad u dogovoru sa dirigentom ili orkestrom, te da mu je večeras šesti put da svira koncert Šostakoviča u poslednjih mesec dana, a sa ovim ruskim kompozitorom je otvorio i sezonu u Zagrebačkoj filharmoniji.

Osim toga, prema njegovim rečima, jasan mu je taj jezik kojim kroz muziku "govori" Šostakovič, oseća i razume njegovu tragediju i težak život koji je imao.

Simović ubraja Dmitrija Šostakoviča među najbolje ruske kompozitore svih vremena, uz Petra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Rahmanjinova ili Sergeja Prokofjeva.

Roman Simović  je izuzetno tražen širom planete, nastupao je u mnogim vodećim svetskim dvoranama - Karnegi Hol u Njujorku, Velika sala Konzervatorijuma "Čajkovski" u Moskvi, Marinski dvorana u Sankt Peterburgu, Grand Opera haus u Tel-Avivu, Viktorija Hol u Ženevi, dvorana "Rudolfinum" u Pragu, "Barbikan" u Londonu, Art centar u Seulu, „Grig“ u Bergenu.
Takođe, Simović je dobitnik nagrada na međunarodnim takmičenjima - "Rodolfo Lipicer" (Italija, prva nagrada), "Sion Vale" (Švajcarska),  "Jampoljski" (Rusija) i Henrik Vijenjavski (Poljska).  

On kaže da ga iskrena ljubav prema muzici vodi ka svim tim turnejama i angažmanima, tako da mu ništa ne pada teško, naprotiv, uživa u svemu svake sekunde.

Osnovne studije je završio na Muzičkoj akademiji na Cetinju 1998. godine, a master studije u Novom Sadu i Moskvi. Takođe, bio je polaznik Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Simović je kao solista nastupao sa vodećim svetskim ansamblima poput Londonskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra Marinski teatra, Simfonijskog orkestra Nove Škotske, Kamernog orkestra "Franc List", Kamerate Bern, Kamerate Salcburg, Filharmonije Praga.

Na sve to je i kooncertmajstor Londonske filharmonije, povremeno dirigent, snima muzičke diskove, i stiže da bude pedagog, što ističe da sve stiže isključivo zbog te nepresušne ljubavi prema svom pozivu.

Nastupa na prestižnim svetskim festivalima: u Verbijeu (Švajcarska), festival Bele noći u Sankt Peterburgu, Transsibirski umetnički festival Vadima Rjepina, Uskršnji festival Valerija Gergijeva u Moskvi, Dubrovački ljetnji festival u Hrvatskoj, Kotor Art u Crnoj Gori, BEMUS i NOMUS u Srbiji, Sion Vale u Švajcarskoj, festival u Bergenu, festival Moskovska zima. 

Roman Simović je istaknuti pedagog, gostujući profesor na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, FMU u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Održao je majstorske kurseve u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Japanu, Australiji, Italiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Izraelu. 

Ipak, i pored tolikih uspeha širom Zemaljske kugle, Simović se osvrnuo na mogućnost da se vrati u Srbiju i možda živi ovde za stalno.

"Verujte, razmišljam svaki dan o životu ovde, u Beogradu, maštam o tome. Beograd mi je uvek bio prelep grad u kojem želim da živim. Imam ovde gomilu prijatelja, rođake, porodicu. Veoma bih voleo da se jednog dana to i ostvari", nada se violinista Simović.

Njegov kolega Stefan Milenković kao i književnik Vladimir Pištalo nakon više decenija uspešne karijere u Americi, odlučili su da se pre nekoliko godina definitivno vrate u Srbiju, Milenković u Novi Sad, Pištalo u Beograd.

"Divno je zaista što se Stefan vratio ovde, on je predivan umetnik, kao mali sam ga gledao na koncertima baš na Kolarcu, znam da sam uvek bio raspamećen sa vilicom do poda dok ga slušam. On je zaista veoma hrabar čovek da je realizovao svoj povratak u zemlju. Za sada su naša porodična situacija u Londonu i ekonomski razlozi takvi da još uvek nije povratak izvodljiv, ali eto barem o tome sa zadovoljstvom mislim svakog dana", zaključio je Roman Simović za Tanjug.

Komentari (0)

Kultura