Aktuelno iz kulture

"Apsurdistan" i "Wild Wild East" premijerno na vinilu za 20 godina Dubioza kolektiva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2023

-

17:15

"Apsurdistan" i "Wild Wild East" premijerno na vinilu za 20 godina Dubioza kolektiva
"Apsurdistan" i "Wild Wild East" premijerno na vinilu za 20 godina Dubioza kolektiva - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prva dva vinilna izdanja Dubioza Kolektiv nastavlja sa obeležavanjem 20 godina rada novim pločama. Od danas će se prodaji, u izdanju Menarta, naći dva izuzetna albuma, ključni momenti diskografije tog benda - "Apsurdistan" i "Wild Wild East", a narednih meseci stižu i ostali albumi u rođendanskoj vinilnoj kolekciji.

"10 godina nakon objavljivanja Apsurdistana, Ronaldo još uvek ne igra za BiH, nismo našli bušotinu nafte u bašti, ni Sejdić, ni Finci nisu konstitutivni, a ni Šveđani ne čekaju u redu za vize ispred naše ambasade… Valjda u narednih 10 bar nešto ostvari. Jest’ da će Ronaldo tad' već biti u penziji…", optimistična je Dubioza povodom novog izlaska albuma.

"Najbalkanskiji pregled balkanske propasti", kako ga je nazvao jedan medij, postao je i najpoznatiji i najuspešniji Dubiozin regionalni album na krilima doslovce kompletnog materijala. Prava je retkost da jedno izdanje predstavi toliko jakih singlova i pesama i zauzme toliko prostora u koncertnim set listama. "Tranzicija", "Prvi maj", „Kažu“, "Volio BiH", "Krivo je more", "Brijuni", "99%", te naklon KUD Idijotima u sjajnoj "Sjećam se" složeni su u jedan od najvećih dugosvirajućih materijala ovih prostora, album koji će (verovatno) i za stotinu godina biti aktuelan.

"Wild Wild East" originalno je objavljen 2011. godine za američku diskografsku kuću Koolarrow Records iza koje stoji Bill Gould iz sastava Faith No More, i bio je prvo Dubiozino internacionalno izdanje.

Autentičan, satiričan i političan WWE iznenadio je strane medije koji su se po prvi put susreli s Dubiozinim miksom žanrova i atomskom energijom. Svemu je pomogao i jedan od najvećih hitova njihove karijere – fantastična "U.S.A." koja je samo na Spotifyju preslušana više od šest miliona puta, a korištena je i u najavi poslednje sezone serijala "What We Do In The Shadows", kao i "Euro Song", javna skrivena želja benda predstavlja BiH na ovom prestižnom takmičenju.

Goran Lizdek

 

"Davne 2011. godine napisali smo pjesmu Euro Song na albumu WWE. Od tada traje nas nedosanjani san o nastupu na Evroviziji. Kako sad stvari stoje, pre će Dubioza Kolektiv nastupiti na Eurosongu, nego BiH reprezentacija na Euru 2024", kažu iz Dubioze.

"Wild Wild East" i "Apsurdistan" dostupni su na Menartovom web shopu, a ostala Dubiozina izdanja stižu u narednim mesecima.

Komentari (0)

Kultura