Aktuelno iz kulture

Nevidljiva umetnost i nevidljivi pomagači: Izložbe u okviru "Dana Ermitaža u Srbiji" krše glavna pravila muzeja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2023

-

10:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ermitaž, jedan od najvećih svetskih muzeja, predstaviće u Narodnom muzeju Srbije od 24. oktobra do 24. novembra projekat "Nevidljiva umetnost" u okviru manifestacije "Dani Ermitaža u Srbiji". Za granicom vidljivog", kroz koju eksperimentiše sa inkluzivnim formatima, stvarajući replike umetničkih dela: bareljefe, taktilne kopije, 3D-portrete.

Projekat "Nevidljiva umetnost. Za granicom vidljivog" krši glavno pravilo muzeja o zabrani dodirivanja eksponata, pošto je na ovoj izložbi čak i poželjno da dotaknete umetnost, objašnjava za Euronews Srbija kustos ove jedinstvene izložbe istoričar i arheolog Igor Malkijel.

Naš sagovornik predstavio je neke od ključnih eksponata - nalaze zoroastrijskog lokaliteta Pendžikent u Tadžikistanu i artefakte pronađene u humci u Paziriku u Gornjem Altaju. 

Posetioci izložbe će takođe moći da vide i dodirnu reprodukovane fragmente najstarijih poznatih tepiha na svetu, kao i figurina iz perioda između 4. i 3. veka pre nove ere.

Dani Ermitaža / Promo

 

Drugi deo izložbe "Nevidljivi pomagači" posvećen je čovekovim prijateljima i glavnim pomoćnicima slepih ljudi — psima.

Ermitaž je odabrao deset slika pasa iz umetničkih dela različitih žanrova i napravio njihove tačne trodimenzionalne kopije.

Brojna dela su uzeta kao osnove za replike, a zbog svoje duboke starosti, praktično više nisu izložena javnosti i nalaze se u muzejskim depoima.

Bogat program "Dana Ermitaža u Srbiji"

"Nevidljiva umetnost" nije jedina izložba Ermitaža u Narodnom muzeju. Posetioci će takođe moći da u istom periodu vide i "Carski porcelan", izložbu koja povezuje istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha.

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, legendarni sanktpeterburški "Balet Jakobson" izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra.

Balet Jakobson je jedna od najstarijih baletskih kompanija u Rusiji i Sankt Peterburgu, čija istorija traje više od pola veka. 

Dani Ermitaža / Promo

 

Trupa, osnovana 1966. godine, zasijala je pod vođstvom izuzetnog koreografa Leonida Jakobsona. 

Ovo gostovanje, ujedno, biće i retka prilika da se srpska publika upozna sa biserima repertoara jednog od najboljih ruskih baleta i doživi posebnu atmosferu pozorišnog Sankt Peterburga.

U okviru koncerta, obe večeri 24. i 25. oktobra, u čast jubuleja stogodišnjice postojanja Baleta Narodnog pozorišta, naš ansambl će izvesti deo poslednje baletske premijere pod naslovom "Poema" na muziku Stanojla Rajičića u koreografiji  Igora Kirova, a koja se inače izvodi u okviru baletskog triptiha "Infinitas" na redovnom repertoaru.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pretposlednjeg dana manifestacije, 28. oktobra (19:30), biće održan i koncert Vasilija Gerela, slavnog ruskog baritona iz Sankt Peterburga, narodnog umetnika Rusije i internacionalne operske zvezde koji je tokom dosadašnje karijere uspeo da osvoji prestižne svetske scene kao što su Kovent Garden, Skala, Metropoliten opera i Dojče opera.
Specijalno za Dane Ermitaža u Srbiji, Gerelo je pripremio poseban program koji će održati uz učešće soprana Nazije Aminjeve i u pratnji Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom čuvenog ruskog dirigenta Mihaila Golikova. 

Na repertoaru će biti popularne kompozicije iz poznatih Verdijevih, Pučinijevih i Mocartovih opera, ruske i napolitanske pesme, kao i dela na srpskom jeziku.

U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije srpskih filmova "Imperatorke" i "Petar I - poslednji car i prvi imperator", koje će predstaviti partner manifestacije "Prijatelji Sankt Peterburga". Posetioce Dana Ermitaža očekuju i master klase, seminari i okrugli stolovi, pa će direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće 25. oktobra javno predavanje "Peterburški mostovi kulture" na Univerzitetu u Beogradu.

Komentari (0)

Kultura