Aktuelno iz kulture

Direktor muzeja Ermitaž: Želimo da produbljujemo kulturne veze sa Srbijom

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

13:07

Direktor muzeja Ermitaž: Želimo da produbljujemo kulturne veze sa Srbijom
Mihail Piotrovski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu će od sutra do 29. oktobra biti održana manifestacija "Dani Ermitaža u Srbiji", koju organizuje  jedan od najznačajnijih muzeja na svetu, a generalni direktor tog muzeja Mihail Pjotrovski rekao je da postoji namera da saradnja sa Srbijom bude dugoročna i obimna i da se svake godine produbljuju kulturne veze.

Na pitanje koje su najvažnije stvari koje povezuju narode Srbije i Rusije, Pjotrovski je u intervjuu za "Novosti" naveo da koreni rusko-srpskog bratstva leže u veoma dubokim slojevima istorije.

"Saradnici Ermitaža i Muzeja Vojvodine već nekoliko godina sprovode zajedničke arheološke ekspedicije i proučavaju pitanje porekla Slovena. Već u samom zajedništvu predaka leži ključ jedinstva naših naroda", rekao je on.

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Ermitaž će istovremeno otvoriti dve izložbe: "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan".

profimedia

 

Na pitanje kako izložba carskog porcelana može da prikaže srpskoj javnosti sjaj i značaj Ruske imperije, Pjotrovski je rekao da je svaki muzejski eksponat pre svega vredan zato što je u stanju da ispriča priču i otkrije detalje prošlosti.

"Šolje, tanjiri ili vaze koje su koristili ruski monarsi, nisu samo luksuzni predmeti za svakodnevnu upotrebu. Svaki od ovih eksponata odražava lične preference vladara, popularne umetničke stilove te epohe, nivo industrijskog razvoja, popularne ideje u društvu ili istorijske događaje", rekao je on.

Dodao je da je Srbija jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi u kojoj Ermitaž pokeće sveobuhvatan program razvoja svoje delatnosti, a da su "Dani Ermitaža" samo prvi korak ka tom putu.

"Naš muzej je svakako usmeren na dugoročnu i obimnu saradnju sa Srbijom i svake godine planiramo da produbljujemo i proširujemo naše kulturne veze", naveo je on.

Manifestaciju organizuju jedan od najvećih muzeja na svetu Ermitaž, zajedno sa Ministarstvom kulture Srbije i kompanijom "Gasprom njeft".

Komentari (0)

Kultura