Aktuelno iz kulture

Malo pozorište "Duško Radović" proslavilo 74. rođendan: "Bambi" predstava godine

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

10:11

Malo pozorište "Duško Radović" proslavilo 74. rođendan: "Bambi" predstava godine
Malo pozorište "Duško Radović" proslavilo 74. rođendan: "Bambi" predstava godine - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Malo pozorište "Duško Radović" sinoć je svečano obeležilo Dan pozorišta, odnosno 74 godine postojanja u svojoj matičnoj kući, a dramski umetnik Damjan Kecojević je osvojio Godišnju nagradu "Božidar Valtrović", dok je trijumfovala predstava "Bambi".

Rođendan je priređen raznolikim programima tokom tri dana, zaključno sa datumom kada je i osnovano to pozorište za decu, a ujedno je predstavljen novi logotip koji je osmislio dizajner Slavimir Stojanović Futro. 

Svečanost povodom proslave 74. rođendana podrazumevala je dodelu godišnjih i jubilarnih nagrada. 

Žiri je radio u sledećem sastavu:  predsednica Jovana Cvetković i članovi - Dubravka Kovjanić i Sandra Nikač, koje su donele jednoglasne odluke za nagrade, kao što je pre svega za Damjana Kecojevića, laureata spomenute glavne Godišnje nagrade "Božidar Valtrović" prema pioniru lutkarstva na ovim prostorima, osnivaču i prvom upravniku Malog pozorišta "Duško Radović".

Kecojević je nagrađen za izuzetan doprinos koji pruža svom matičnom teatru za decu kao glumac, koreograf - autor scenskog pokreta na većini predstava, i kao reditelj na zapažena dva komada - "Dečak sa koferom" i "Snežna kraljica". 

Osim Godišnje nagrade, Damjan Kecojević je za predstavu "Bambi" za ulogu Bambijevog tate i scenski pokret poneo i dvostruku nagradu "Marija Kujundžić" nazvanoj prema rediteljki predstava za decu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Nagradu "Marija Kujundžić" osvojili su - rediteljka komada "Bambi" Bojana Lazić, glumci - Nenad Nezirović, Jelena Ilić, Dušica Sinobad, Maja Jovanović Spasojević, Mihaela Stamenković i Nikola Kerkez, scenografkinja i kostimografkinja Zorana Petrov i kompozitor muzike Vladimir Pejković. 

Za kreaciju lutaka ovu nagradu je osvojila Blagodeta Vasileva za predstavu "Branin žablji orfeum" reditelja Brane Stefanovića.

Za istu predstavu, Godišnju nagradu "Milena Načić" osvojili su glumci - Mladen Vuković, Sandra Rodić Janković, Aleksandra Anđelković i Nikola Kerkez za najbolju kolektivnu glumačku igru.
Specijalna nagrada ove godine za "one koji tragaju za nečim skrivenim u kutiji bez četvrtog zida", dodeljena je autorskoj i glumačkoj ekipi predstave "Wow!" slovenačkog reditelja Mihe Goloba, za originalan autorski pristup.

Zahvalnice za veliki jubilej, 30 godina rada i odanosti Malom pozorištu "Duško Radović", osvojili su Sandra Vujnović i Nevenko Đukić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

O prethodnim i novim projektima pozorišta govorila je novija direktorka Bojana Karajović, koja je rekla da 74 godine posvećene deci i mladima, jeste jubilej koji se obeležava sa željom da svako dete u Beogradu i Srbiji Malo pozorište "Duško Radović" smatra svojim prostorom slobode, ushićenja i radosti.  

"Danas više nego ikada, svojim sadržajima naše pozorište teži da omogući deci i mladima prostor u kome mogu naći odgovore na pitanja koja ih okupiraju i bezbednu sredinu u kojoj mogu da se izraze", izjavila je Bojana Karajović.

Upravnica pozorišta za decu je najavila da se uveliko sprema nova predstava, koja će "kod roditelja probuditi nostalgiju, a deci želju da pred spavanje čitaju knjige". 

Premijera predstave „Beskrajna priča“ po istoimenom romanu Mihaela Endea u režiji Ane Tomović očekuje se 24. novembra, a pored izvođenja predstava u okviru redovnog repertoara na Sceni za decu i mlade, pozorište je realizovalo i projekat u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu - "Lutke sveta Italija".

Komentari (0)

Kultura