Aktuelno iz kulture

Mario Vargas Ljosa najavljuje da će novi roman biti njegov poslednji

Komentari

Autor: Guardian

27/10/2023

-

18:56

Mario Vargas Ljosa najavljuje da će novi roman biti njegov poslednji
Mario Vargas Ljosa najavljuje da će novi roman biti njegov poslednji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najpoznatiji peruanski pisac i nobelovac Mario Vargas Ljosa najavio je da će njegovoj sedmodecenijskoj književnoj karijeri uskoro doći kraj i da će njegov sledeći roman biti poslednji.

U pogovoru knjige "Le dedico mi silencio" (u slobodnom prevodu "Tebi posvećujem svoje ćutanje") 87-godišnji književnik piše: "Mislim da sam završio ovu knjigu. Sada bih želeo da pišem esej o sartru, koji je bio moj učitelj dok sam bio mlad. Biće to poslednja stvar koju sam napisao".

Roman je opisan kao ljubavno pismo Peruu i njegovoj muzici - jedinstvenoj mešavini evropskih, afroperuanskih i andskih uticaja.

U intervjuima za španske medije u četvrtak, pisac je podelio svoje osećnje da nema dovoljno vremena da isporuči svoj 21. roman i da se zato nadao da bi mogao da se posveti eseju.

"Imam 87 godina i mada sam optimista, mislim da neću dovoljno poživeti da radim na novom romanu, naročito zato što mi treba tri do četiri godine da napišem jedan. Ali nikad neću prestati sa radom i nadam se da ću imati snage da nastavim do kraja", rekao je književnik za La Vangardiju.

Vargas Ljosa koji živi u Madridu i ima dvojno državljanstvo Perua i Španije, poslednji je preživeli član latinskog književnog fenomena poznatog kao "El Boom", koji predstavlja eksploziju interesovanja za latinoameričku književnost tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, kada su pažnju čitalačke javnosti privukli Gabrijel Garsija Markes, Karlos Fuentes, Hulio Kortazar i mnogi drugi.

EPA-EFE/TERESA SUAREZ

 

Od 1963. kada je objavio svoju prvu knjigu "Grad i psi" (La ciudad y los perros) u kojoj je opisao brutalnu Vojnu akademiju u Limi koju je pohađao početkom pedesetih godina kao mikrokosmos Perua i njegovih rasnih, socioekonomskih i geografskih podela, Vargas Ljosa je beležio upotrebu i zloupotrebu moći, bilo da je politička, vojna, rasna, ekonomska, socijalna ili seksualna.

Vargas Ljosa je takođe rekao da mu "tračarsko" interesovanje za njegov privatan život nikada nije smetalo, niti ga je vređalo, iako jeste zadiralo u njegovu intimu. 

"Najvažnija stvar za mene uvek će biti romani i eseji, kultura i liberalne ideje, koje sam decenijama branio", rekao je on novinarima, prenosi Guardian.

"Ljudi koji su načisto sa svojim prioritetima, ne obraćaju pažnju na gluposti koje određeni mediji pišu o mom životu, a koje su često izmišljene", rekao je Vargas Ljosa.

Pisac koji je na predsedničkim izborima u Peruu 1990. izgubio od Alberta Fudžimorija, nastavio je da izražava svoje političke stavove. 

Pre dve godine je nevoljno podržao kandidaturu Keiko Fudžimori, ćerku njegovog tadašnjeg protivnika, koji je sada u zatvoru, rekavši da je ona "manje od dva zla" u poređenju sa Pedrom Kastilom, levičarskim konzervativcem. 

Dodeljujući Ljosi Nobelovu nagradu za književnost 2010. Nobelov komitet naveo je da je pisac odabran zbog svoje "kartografije struktura moći i živpisno oslikavanje otpora, revolta i poraza". 

Komentari (0)

Kultura