Aktuelno iz kulture

Filmu "Iza glečera" glavna nagrada Festivala u Agriđentu

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2021

-

17:27

Filmu "Iza glečera" glavna nagrada Festivala u Agriđentu
Glečer - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni film "Iza glečera", koji se bavi uticajem klimatskih promena i čovekovog delovanja na ribarske zajednice u Kazahstanu, osvojio je glavnu nagradu na filmskom festivalu Sicilymovie u Agriđentu.

Istovremeno, španski reditelj David Rodrigez Munjiz primio je prvo priznanje Udruženja emitera Mediterana (COPEAM) i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj Ujedinjenih nacija (IFAD), saopštili su organizatori festivala.

"Ovo ostvarenje ističe uticaj klimatskih promena na život i opstanak ribarskih zajednica i daje glas ljudima u ruralnim zajednicama koji se tako retko čuje. Dokumentarni filmovi igraju presudnu ulogu u stvaranju svesti koja vodi ka delanju, kako bismo mogli da izgradimo održive prehrambene sisteme i otporne seoske zajednice", navela je direktorka Odeljenja Bliskog Istoka, Severne Afrike, Evrope i Centralne Azije IFAD Dina Sale.

Pored uticaja klimatskih promena i ljudske aktivnosti na ribarske zajednice na rekama Narin i Sir Darja, Munjizov film ističe i sukob oko vodenih resursa u Centralnoj Aziji.

Drugoplasirana ostvarenja bila su "Umotani u plastiku" reditelja Roka Murara i "Oči zemlje" Markosa Altuve Markine.
 

Komentari (0)

Kultura