Aktuelno iz kulture

Rajko Petrović o festivalu "Slobodna zona": Nije nam problem da biramo filmove, tu se snalazimo kao riba u vodi

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

10:22

Rajko Petrović o festivalu "Slobodna zona": Nije nam problem da biramo filmove, tu se snalazimo kao riba u vodi
Rajko Petrović o festivalu "Slobodna zona": Nije nam problem da biramo filmove, tu se snalazimo kao riba u vodi - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival "Slobodna zona" počinje večeras i traje do 5. novembra, a njegov direktor Rajko Petrović najavljuje da će publika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, a od ove godine i Kragujevcu, imati priliku da pogleda 64 naslova.

Prema njegovim rečima, na početku festivala biće srpska i regionalna premijera "Zlo ne postoji" japanskog reditelja Rjusukea Hamagučija, koji je za ostvarenje "Povezi me" dobio Oskara. 

Na završetku "Slobodne zone" je kratki 30-minutni vestern španskog reditelja Pedra Almodovara "Čudni putevi života", u kome igraju Pedro Paskal i Itan Hok.

Petrović je preporučio i film "Snajka" zagrebačke rediteljke Tee Vildović, koja je snimila dokumentarac o svom braku sa Romom sa područja Kosova i sukobu kultura.

"Film je vrlo vrcav, inteligentan, duhovit. Pozvam publika da ga pogleda. Sigurno su 'hajlajts' festivala pobednici Sarajeva, 'Flašaroši' Nemanje Vojnovića, srpska premijera u Domu omladine Beograda, i 'Kos kos kupina' iz Gruzije", naveo je Petrović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Za "Slobodnu zonu" je prethodnih godina najveći izazov bio finasiranje, jer su uvek imali puno ideja i programskih linija koje su želeli razvijati, a Petrović navodi da im je često bilo žao što to ne mogu realizovati u punom kapacitetu.

Prema njegovim rečima, od kako se pre par godina uključila u sistem finasiranja platforma Medija kreativna Evropa, sada manje ili više imaju dovoljno novca da realizuju sve svoje želje.

Tu je i podrška Ministarstva kulture Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Francuskog instituta, Filmskog centra Srbije i Rekonstrukcije ženskog fonda.

"U principu nije nam problem da biramo filmove, tu se snalazimo kao riba u vodi. Bez obzira što imamo i veće festivale oko nas, uvek možemo da nađemo film koji niko ne zna", istakao je Petrović.

Kao primer, Petrović je naveo pobednika festivala Sandens "Radikalno" iz Meksika, koji je snimljen po istinitoj priči o učitelju koji sprovodi alternativne metode u školi u kriminalnom okruženju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura