Aktuelno iz kulture

Prateći programi Slobodne zone: O TikToku, obrazovanju i kulturi slobode

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2023

-

13:49

Prateći programi Slobodne zone: O TikToku, obrazovanju i kulturi slobode
Prateći programi Slobodne zone: O TikToku, obrazovanju i kulturi slobode - Copyright Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Devetnaesti festival "Slobodna zona" biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kada će u 14 bioskopskih dvorana biti prikazana 64 filma iz 39 zemalja razvrstana u 13 programskih celina.

Međutim, pored interesantnog filmskog programa, u planu je i bogat prateći program, koji će između ostalog odogovarati na pitanja da li je moguće uspostaviti školski sistem koji će proizvoditi samosvesne građane, imaju li TikTok sadržaji kulturno-umetničku vrednost i zašto i kada kultura može da bude štetna.

Digitalni propeler

Program namenjen profesionalcim iz filmske industrije, Digitalni propeler ove godine bavi se promocijom razvoja filmova i serija za mladu publiku.

Slobodna zona Promo

Viola Gabrijeli

Viola Gabrijeli, šefica programa Young Horizons Industry, održaće onlajn masterklas 1. novembra u 10 sati o animaciji i sadržajima za mladu publiku namenjen producentima, distributerima i agentima za prodaju. Prijava za masterklas, organizovan u saradnji sa Media deskom Srbije, može se popuniti ovde.

Kompas

Nakon projekcije filma „Nula kalorija” Džesike Hauzner, u Domu omladine 1. novembra u 20 sati, biće održan Kompas Slobodne zone. Tema ovogodišnjeg debatnog programa postavlja pitanja da li kolektivistički duh odnosi prevagu nad zdravim razmom, da li je i kako moguće suprotstaviti se totalitarnim jezicima koji se zaogrću ideološkom retorikom, te da li je moguće uspostaviti školski sistem koji će proizvoditi samosvesne građane, makar po starim prosvetiteljskim idejama koje su u širini obrazovanja videli branu protiv verskih i političkih fanatizama?

Slobodna zona Promo

 

Učesnici Kompasa su književnica Jasminka Petrović, izdavač, kolumnista i teoretičar obrazovanja Dejan Ilić i sociološkinja i teoretičarka kulture Ana Pejović.

Urednik i moderator Kompasa je Ivan Milenković.

Masterklas

Novinar, urednik i sociolog iz Hrvatske, Robert Zuber, održaće 2. novembra u 13 sati u holu ispred sale Amerikana u Domu omladine masterklas „Zašto se izgubio istraživački dokumentarac”.

Slobodna zona Promo

Robert Zuber

Sve je slabija motivacija autora iz regiona da se bave istraživanjem aktuelnih događaja kroz dokumentarni film. Uz samo nekoliko veoma važnih i značajnih izuzetaka, dokumentarni naslovi ovog žanra su prava retkost. Necenjeni od filmske industrije, proređeni iz festivalskih selekcija, prognani sa javne televizije, Zuber će predočiti kakvu perspektivu imaju aktuelni događaji i kakva se motivacija nudi autorima da se danas bave ovim žanrom.

Naučni skup

Naučni skup „Sloboda kulture i kultura slobode”, koji će biti održan 3. novembra u 10 sati ispred sale Amerikana u Domu omladine, nastoji da dovede u pitanje predrasudu prema kojoj su kultura i politika suprotstavljene datosti: kultura je dobra, politika je zlo. Ideja je, nasuprot tome, pokazati da je svaka kultura politička, a svaka politika oblikovana kulturom.

Slobodna zona Promo

 

„Primetili smo da u javnoj sferi nema dovoljno prostora za ozbiljne rasprave, stoga smo pozvali grupu ljudi koja će da govori o kulturi slobode i slobodi kulture. Oni će dovesti u pitanje pojam kulture kao neprikosnoven, jer ona je višesmislena, budući da postoji i kultura neslobode ili totalitarizma koja direktno šteti društvu iz kojeg se rodila”, kaže Ivan Milenković, urednik i moderator naučnog skupa.

Njegovi sagovornici biće filozof Žerom Rudije, teoretičar književnosti Tomislav Brlek, antroploškinja Ildiko Erdei i teoretičarka kulture Maja Stanković.

Multimedijalna izložba

Izložba „Kako te vidim?” (How Do I See You) vas poziva da zakoračite u cipele mladih osoba sa Kosova* i iz Srbije. Postavku čine video-intervjui rađeni „U paru”, kao i fotografije i izjave nastale u okviru istoimenog projekta kulturne razmene organizovane na Kosovu* septembra ove godine.

Tanja Drobnjak

 

Izložba će biti otvorena u prostorijama Fonda B92 na Obilićevom vencu 3. novembra u 12 sati.

Projekat „Kako te vidim?” zajednički sprovode DokuFest iz Prizrena, program Slobodna zona junior (Fond B92) i Filmski festival Slobodna zona, uz podršku Evropske unije.

Promocija knjige

U holu ispred sale Amerikana u Domu omladine 3. novembra u 13 sati biće održana promocija knjige „Robokap i filmski dvojnici: Filozofija i film” dr Gorana Gavrića.

Olivera Inđić

 

U fokusu Gavrićevog istraživanja nalazi se filozofsko ispitivanje dometa i konsekvenci sintetisanja žive i nežive supstancije, odnosno sinteze koja je paradigmatično vizuelizovana u naslovnom liku iz filma Robokap, kao i u drugim (njegovim i čovekovim) filmskim dvojnicima.

Sonar

Mlade snage Slobodne zone, Lena Trifunović i Tamara Milošević, urednice su pratećeg programa Sonar. Ove godine one istražuju TikTok kao najbrže rastuću društvenu mrežu na kojoj su video sadržaji ograničeni do minut trajanja.

Tanja Drobnjak

 

O tome kako TikTok oblikuje savremenu dokumentarističku scenu, da li ima umetničko-kulturne vrednosti u ovoj formi i koja je optimalna količina deljenja sadržaja iz ličnog života govoriće tiktokerke Marija Kucurski i Una Bojović, pasivni korisnik društvenih mreža Željko Petrović i magistarka psihologije i suosnivačica Institua za digitalne komunikacije Ana Mirković.

Sonar će se održati 4. novembra od 17 do 19 sati u Sprat Baru.

Festival "Slobodna zona" svečano će otvoriti film „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija 31. oktobra u 19 časova u Beogradu (mts Dvorana), Novom Sadu (Arena Cineplex) i Nišu (Cineplexx Niš).

Na zatvaranju, 5. novembra biće premijerno prikazan kratkometražni vestern Pedra Almodovara, „Čudna strana života”, sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama.

Karte su u prodaji onlajn i na biletarnicama bioskopa; spisak sala za sve gradove možete pronaći ovde.

Većina filmova iz programa ovogodišnjeg festivala imaće i titlove na engleskom jeziku.

Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch koja će biti domaćin onlajn Slobodne zone od 6. do 19. novembra.

Komentari (0)

Kultura