Aktuelno iz kulture

"Euro Fest for Kids": Održane radionice "Kako sinhronizovati animirani film" u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2023

-

15:20

"Euro Fest for Kids": Održane radionice "Kako sinhronizovati animirani film" u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu
"Euro Fest for Kids": Održane radionice "Kako sinhronizovati animirani film" u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu - Copyright Nebojša Gojković/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Edukativne radionice "Kako sinhronizovati animirani film" u okviru projekta "Euro Fest for Kids” namenjene učenicima osnovnih i srednjih škola održane su u Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu.

Radionice su obuhvatale dvodnevna predavanja u svakom gradu u okviru kojih su učenici prošli kroz osnove sinhronizacije filma, a najuspešniji će učestvovati i u samom procesu sinhronizacije. Najtalentovaniji će "pozajmiti" svoje glasove za dugometražni animirani film "Rosa i kamena trolica" danske rediteljke Karle Nor Holmback. Pored konkretnog znanja o sinhronizaciji i iskustvima polaznici su učili i o značaju filma i samog odlaska u bioskop.

Predavači na radionici su glumci - filmski profesionalci sa velikim iskustvom u pozajmljivanju glasova u sinhornizaciji filmova ali i režiji samih sinhronizacija, Vesna Šašić Paštrović i Marko Marković, kao i inžinjer zvuka sa značajnim iskustvom Mile Novković.

Vesna Šašić Paštrović je o održanim radionicama izjavila: “Kada sam 2019. godine osmišljavala ovaj projekat imala sam želju da stečeno znanje iz oblasti nadsinhronizacije animiranih filmova približim i učinim dostupnim što većem broju dece. Studiji u kojima sam radila u toku svoje karijere stalno su u potrazi za novim talentima, a ova specifična veština ne može da se nauči u školama glume, niti na umetničkim fakultetima i akademijama. Poseban izazov za mene je predstavljalo pitanje kako da ovu radionicu realizujemo sa polaznicima u unutrašnjosti. U Beogradu postoji nebrojeno mnogo studija koji su specijalizovani za snimanje i obradu zvuka, što, na žalost, često nije slučaj u drugim gradovima u Srbiji, a bila sam sigurna da i u unutrašnjosti postoje talentovana deca i mladi koji bi imali potencijal da se bave nadsinhronizacijom”.

Nebojša Gojković/Promo

 

“Ponosna sam na činjenicu što u realizaciji ovog projekta učestvuju izuzetno stručni i daroviti profesionalci koji imaju zavidne karijere u ovoj oblasti. Takođe, raduje me i činjenica da smo našli način da napravimo pokretni studio za nadsinhronizaciju i da je, zahvaljujući tome, iz godine u godinu, sve veći broj dece iz unutrašnjosti ima mogućnost da učestvuje u radionici. Gornji Milanovac je grad u kome smo prvi put izveli radionicu 2019. godine. Realizujući sada ovaj evropski projekat, ponovo smo se susreli sa nekima od polaznika koji su pohađali radionicu 2019. godine i to je bilo zaista nezaboravno iskustvo. Sjajno je što smo i u Leskovcu imali izuzetno dobar odziv i sigurna sam da ćemo za nekima od polaznika ove radionice sarađivati na nadsinhronizaciji crtanog filma “Rosa i kamena trolica,” naglasila je Šašić Paštrović.

Nikola Dimitrijević/Promo

 

Utiske o radionicama i radu sa učenicima podelio je i glumac Marko Marković: "Rad sa decom u Gornjem Milanovcu, Leskovcu i Beogradu je bio predivan, pun izazova i neverovatnih otkrića. Učili smo svi! Neki kako se radi nadsinhronizacija crtanog filma, a drugi kako se uživa u tome kao da je prvi put. Divno je bilo videti pristojnu, talentovanu decu kako se susreću sa nečim što je, za njih, do juče delovalo tako daleko. Uvek smo ih pitali za utiske i uvek su nam odgovarali isto: 'Bilo je super!' A nama? Još bolje od toga. I upravo ta njihova energija koju su doneli, sada nam daje mogućnost da napravimo nešto što se ovde retko radi – film sa decom u glavnim ulogama, i to decom koja uglavnom nisu prošla kroz glumačke radionice. Oni su tokom ovog, nažalost, kratkotrajnog druženja, uspeli da nauče nešto i iz istorije (crtanog filma, filma, umetnosti uopšte), nešto i o tome kako nastaje umetnost i koja je razlika (i sličnost!) zanata i umetnosti".

Marina Pešić/Promo

 

Radionicu "Kako sinhronizovati animirani film" u okviru projekta „Euro Fest for Kids“ organizuje mreža bioskopa koju čine Kulturni centar Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar i MTS Dvorana, koji su pokrenuli projekat podržan od strane Europa Cinemas u okviru programa “sarađivati na inovacijama”. U petak, 27. oktobra projekat je predstavljen i savetu članova Europa Cinemas u Valjadolidu u Španiji.

Sinhronizovani film "Rosa i kamena trolica" će premijerno biti prikazan na festivalu koji će se održati od 6. do 9. februara 2024. godine, a nakon toga će biti i distribuiran u bioskopima, članicama Mreže kinoprikazivača Srbije (Serbian Cinemas Network). "Euro Fest for Kids" revija biće održana simultano u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu uz prisustvo dece iz svih gradova (članova projekta). Reviju će otvoriti noseći sinhronizovani film. Projekat je podržan od strane programa "Collaborate to Innovative“ udruženja Europa Cinemas - MEDIA Kreativna Evropa.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu