Aktuelno iz kulture

Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta: Ne možete vrati prošlost, ali je važno sećati se divnih stvari

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

15:51

Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta: Ne možete vrati prošlost, ali je važno sećati se divnih stvari
Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta: Ne možete vrati prošlost, ali je važno sećati se divnih stvari - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Balet Narodnog pozorišta ove godine proslavlja pun vek postojanja, a tim povodom beogradska publika imala je priliku da vidi dve premijere - klasičnog baleta "Gusar" i neoklasičnog "Balkanskog triptiha - Infinitas".

Umetnička direktorka tog ansambla Ana Pavlović ističe da joj je najvažniji kvalitet baleta u Narodnom pozorištu, i da su stalno u potrazi za još boljim predstavama i izvođenjima, uz raznovrsnost.

Prema njenim rečima, "publika je je rekla svoje, za sve predstave se traži karta više", a nova sezona je otvorena "Labudovim jezerom", koje je vraćeno posle četiri godine.

Pavlović je istakla da se raduje podmlađenom ansamblu jer je od ove sezone primljeno deset mladih igrača,  kao i da nastoji dati podršku pozivima raznim koreografima i pedagozima.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Vi ne možete prevariti publiku, koja dođe da gleda balet, nekad se razočara i ne dođe više nikada. Ljudi koji vole balet su se prvi put susreli sa predstavom koja ih je oduševila i kasnije su odrastali uz te predstave", navela je Pavlović.

Istakavši da je raduje što sve više privlače mladu publiku, Pavlović je dodala da se trudi da pored klasičnog baleta zbog edukacije hvataju i korak sa vremenom i evropskim i svetskim standardima.

Prema njenim rečima, u trodelnoj predstavi "Infinitas" su povezali prošlost i sadašnjost, i prisetili se domaćih kompozitora Stanojla Rajčića, Enrika Josifa i Petra Konjevića. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Ne možete vrati prošlost. Ali je jako važno prisećati se nekih divnih stvari i umetnika, na konto kojih smo i mi ovde i nastavljamo niz. Divno su uradili savremeni koreografi Igor Kirov, Miloš Isailović i Maša Kolar i dali su svoje viđenje. To je privuklo publiku i bilo je interesantno", napomenula je umetnica.

Pavlović je reklada će nastojati da uz klasičan repertoar Balet Narodnog pozorište nudi i autorka dela, koja ih mogu istaći na evropskom tržištu, gde apliciraju za razne festivale.

Sa "Labudovim jezerom" je otvorena 155. sezona Narodnog pozorišta, a Pavlović je istakla da se uvek traži karta više za "Krcka Oraščića" i nada se dovoljnom broju izvođenja u decembru i januaru.

Tu su i "Gusar", "Žizela", "Infinitas" i "Ko to tamo peva", a u februaru ili martu trebalo bi da se obnovi "Kopelija", u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića, kako bi se edukovala najmlađa publika, zaključila je Pavlović.

Komentari (0)

Kultura