Aktuelno iz kulture

Kako je Muzej grada Beograda kupio sliku Paje Jovanovića za 350.000 evra: "Odmor bašibozuka" uskoro prvi put u Srbiji

Komentari

Autor: Staša Rosić

10/11/2023

-

22:02

Kako je Muzej grada Beograda kupio sliku Paje Jovanovića za 350.000 evra: "Odmor bašibozuka" uskoro prvi put u Srbiji
Kako je Muzej grada Beograda kupio sliku Paje Jovanovića za 350.000 evra: "Odmor bašibozuka" uskoro prvi put u Srbiji - Copyright profimedia, Paja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Muzej grada Beograda na aukciji kuće "Sotbi" kupio je izvanrednu sliku Paje Jovanovića "Odmor Bašibozuka" po ceni od 240.000 funti, ali je nakon dodavanja provizije aukcijske kuće i britanskih taksi, iznos zapravo mnogo veći - 304.800 funti ili blizu 350.000 evra.

Direktorka muzeja dr Jelena Medaković za Euronews Srbija kaže da je ovo prvi tako veliki poduhvat akvizicije u njenoj karijeri.

"Proces je tekao danima unazad. Mnogo pre nego što je aukcija javno objavljena, učestvovali smo u procesu postavljanja ponuda pre javnog nadmetanja kada je ponuda bila izlistana. Dobro znamo da je Pajina slika 'Dva bašibozuka pred kapijom', koja je takođe iz tog perioda, dostigla rekord sa cenom od 465.000 funti, pa smo uplašeni tim primerom, zamolili sve kolekcionare za koje znamo da kupuju našeg slikara, da se povuku u našu korist. To su i uradili na našu veliku radost", kaže Medaković.

Budući da je Muzej tek nedavno saznao da će se slika naći u ponudi, u svom postojećem budžetu za nabavke i akvizicije nisu imali dovoljno sredstava. Zato su se za pomoć obratili državi.

Paja Jovanović

 

"Zamolili za pomoć predsednika države, jer je reč o delu koje je prvi put na aukciji od 1994. i što znači da ovo nije svakidašnja prilika. Bili smo i na konstantnoj vezi sa Ministarstvom finansija, koji su nam bili podrška kroz proces, kao i ministarskom kulture koja je od početka upoznata sa našom željom da se naša kolekcija iz Muzeja Paje Jovanovića dopuni slikom iz perioda koji dosad nismo imali", objašnjava Medaković.

Kako direktorka Muzeja grada Beograda kaže, "najlepši deo posla" je kupovinom završen, a sada sledi mukotrpan papirološki i fizički proces dopremanja vredne slike u Srbiju.

"Procedura za dolazak slike u zemlju je tajna prvog reda, kao i njen put. Procedura međudržavne razmene kulturnog dobra ovog značaja i vrednosti podrazumeva niz različitih procedura u različitim službama. Carine smo oslobođeni, a moramo još da platimo i PDV u našoj zemlji", kaže naša sagovornica.

Kada konačno prvi put stigne u Srbiju, "Odmor bašibozuka" postaće deo stalne kolekcije Muzeja grada Beograda i dobiti istaknuto mesto u novoj zgradi te ustanove u Resavskoj ulici, koja je trenutno u procesu adaptacije.

Deo velelepne kolekcije rezidencije Belgravija

Ovo nije prvi put da se "Odmor bašibozuka" nađe u ponudi u londonskoj aukcijskoj kući. Poslednji put je to bio slučaj 1994. kada je stručna javnost u Srbiji prvi put i saznala za postojanje ovog remek-dela jednog od najznačajnijih domaćih slikara. Tada je njegov naziv bio "Arnautski ratnik". 

Kustos Narodnog muzeja u Beogradu Petar Petrović ranije je za Euronews Srbija rekao da je reč o delu rađenom u stilu besprekornog akademskog realizma, koje je rađeno po porudžbini za za londonskog galeristu Henrija Valisa. Samim tim nikada nije bila u Srbiji, ali je uključena u katalog Narodnog muzeja.

"Slika je iz njegovog ranog perioda, kada je Paja Jovanović živeo na relaciji Minhen-London.  Ako pogledate ponudu na sajtu aukcijske kuće, videćete da su slične motive slikali i mađarski, italijanski, nemački i mnogi drugi slikari", rekao je ranije kustos.

"Sotbi" je sliku iz orijenalističke Jovanovićeve faze, dimenzija 41 puta 32,5 centimetara, procenio na iznos između 70.000 i 100.000 funti. To je tek drugi put da se delo nađe na aukciji, posle 1994, kada je pod nazivom "Arnautski ratnik" bilo ponuđeno na aukciji kuće "Kristi".

Prethodni vlasnici su i domaćini velelepne rezidencije Belgravija, čiji je deo kolekcije ponuđen na ovoj specijalizovanoj aukciji koja je nosila naziv: "Put svile: Orijentalističke slike i nameštaj iz rezidencije Belgravija".

U opisu slike na sajtu aukcijske kuće navodi se da su bašibozuci bili pripadnici neredovne osmanske vojske na koju su se Osmanlije oslanjale, jer su morali da kontrolišu velika prostranstva svojih teritorija. 

Vlada ih je naoružavala i kontrolisala, ali nisu primali platu i nisu nosili uniforme ili karakteristične oznake, već prepoznatljivu nošnju, koja ih je i učinila tako zanimljivim motivom za umetnike između dva svetska rata.

Dodaje se da je Paja Jovanović studirao na bečkoj Akademiji kod Karla Leopolda Milera, a među njegovim pokroviteljima bio je srpski kralj Aleksandar Karađorđević. Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gde su njegovi radovi naišli na međunarodno priznanje, koje su posebno cenili engleski i američki kolekcionari, piše Sotbi.

Pajino delo je, prema proceni aukcijske kuće, treća najvrednija slika u ponuđenom delu Belgravija kolekcije, posle slike velikog formata Žan-Žozefa Benjamina Konstanta "Dolce far niente" i Teodora Gudena "Široki pogled na Konstantinopolj i Zlatni rog".

Nepoznata sudbina Pajinog "Stražara"

Pre dve godine je veliku pažnju domaće javnosti privukla priča o Pajinoj slici "Stražar", nakon što je tokom redovne carinske kontrole na aerodromu u Beogradu pronađena u prtljagu jednog od putnika. Ispostavilo se da je reč o tadašnjem gradskom sekretaru za komunalne i stambene poslove Grada Beograda Nikoli Kovačeviću koji je na aukciji u Beču kupio "Stražara" za skoro 140.000 evra.

Uprava Carina

 

Iako je ministarka kulture Maja Gojković za Tanjug televiziju nekoliko nedelja posle tog događaja rekla da postoje saznanja da kupac slike ima nameru da je pokloni Srbiji, do toga još nije došlo. 

"Prema mom mišljenju, sudbina slike 'Stražar' je tužna. Pokušali smo tada da kupimo sliku za mnogo manje novca, nego što je to 'Odmor bašibozuka', jer se radi o manje značajnom delu. Tog trenutka smo imali pomoć jedne firme koja je htela čak da nam bude donator, ali do određenog iznosa. Nažalost, pobeđeni smo, a kasnije smo svi saznali i od koga. Očekivali smo da slika ipak nekako stigne u muzej. Nažalost, to se još nije desilo", rekla je Medaković za Euronews Srbija.

Ona kaže da sliku "Stražar" još nisu imali priliku da vide.

"U jednom trenutku ćemo je sigurno videti, jer kao nadležan muzej za kulturna dobra tog perioda sa ove teritorije, uvek možemo da je zatražimo na uvid i za izlaganje do šest meseci, kako zakon propisuje", ističe naša sagovornica.

Komentari (0)

Kultura