Društvo

Slučaj slike Paje Jovanovića: Pola godine nakon što je otkrivena u prtljagu gradskog funkcionera, Kovačević saslušan

Komentari

Autor: FoNet, CINS, Euronews Srbija

18/04/2022

-

13:31

Slučaj slike Paje Jovanovića: Pola godine nakon što je otkrivena u prtljagu gradskog funkcionera, Kovačević saslušan
Slučaj slike Paje Jovanovića: Pola godine nakon što je otkrivena u prtljagu gradskog funkcionera, Kovačević saslušan - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski funkcioner Nikola Kovačević saslušan je u Prekršajnom sudu u Beogradu u martu ove godine, nakon više od pola godine kako su carinici kod njega pronašli vrednu sliku „Stražar“ Paje Jovanovića i podneli prekršajnu prijavu protiv njega.

Kovačević je, kako navodi Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), pred sudom negirao da je hteo da sakrije sliku od carinika i objasnio da je želeo upravo suprotno – da prijavi kulturno dobro.

On je rekao da je to uradio zato što je želeo da "Stražar" ostane u zemlji. Sudiji je ispričao i da se po sletanju prvo uputio ka crvenom kontrolnom prolazu, prolazu kuda po pravilu idu putnici koji imaju šta da prijave, ali tamo nije bilo nikoga od carinskih službenika.

On je dodao da je sačekao par minuta da se neko pojavi i video carinike kako stoje na zelenom kontrolnom prolazu.

„Gledao sam u njihovom pravcu, mislio sam da će neko od njih da dođe. Međutim, kako se to nije desilo, ja sam krenuo ka zelenom kontrolnom prolazu“, naveo je Kovačević, prenosi CINS.

Prema njegovim rečima, cariniku je rekao da ima sliku – kulturno dobro koje vraća u zemlju.

Carinik mu je odgovorio da sliku stavi na skener, što je Kovačević, tvrdi, uradio.

"Službenik me je pitao ’je l' ulje na platnu’ i ja sam rekao da jeste i tada mi je carinski službenik rekao da sam u carinskom prekršaju. Ja sam ga pitao zašto, a on mi je odgovorio ’zato što si prešao liniju’. Ja sam burno odreagovao jer sam se osetio prevarenim", prepričao je Kovačević.

Kovačević je rekao i da je u toku razgovora sa carinikom tvrdio da se na kulturna dobra ne plaća carina i pokazao mu dokumentaciju o slici.

Nikola Kovačević je sudu, prema navodima CINS-a, dostavio i kopije mejlova u kojima se vidi da je trgovao bitkoinima.

Prema njima, on je u septembru 2020. kupio bitkoine za 6,2 miliona dinara, a u februaru 2021. prodao sličnu količinu te kriptovalute i zaradio skoro 24 miliona dinara, odnosno oko 203.000 evra.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović rekla je da je trenutno nezahvalno govoriti o dokazima s obzirom da je postupak u toku i da sudija sam procenjuje šta će uzeti kao dokaz i na tome zasnovati odluku. 

Šta se dogodilo

Carinska kontrola je 15. jula prošle kod putnika koji je sleteo iz Beča na Aerodrom Nikola Tesla pronašla sliku "Stražar" Paje Jovanovića, plaćenu preko 140.000 evra. Ispostavilo se potom da je misteriozni putnik, kako je tada bio predstavljen u medijima, zapravo gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Grada Beograda Nikola Kovačević.

Nakon što je slika pronađena kod njega, Kovačević je izjavio da je mislio da one ne podležu naplati carine. Ipak, kontrola je sačinila zapisnik o otkrivanju carinskog prekršaja. Kovačević tvrdi da nije pokušao da sakrije sliku, već da je prišao cariniku kako bi ga pitao šta da radi jer ima kulturno dobro. 

Šef carinske ispostave na beogradskom aerodromu Branka Popović rekla je tada za Euronews Srbija kaže da su carinici tog dana obavljali redovan posao, i da su pokrivali crveni i zeleni kontrolni prolaz.   U konkretnom slučaju, kažu da je putnik ušao u zeleni prolaz, što podrazumeva da nije imao da prijavi ništa za carinu i da se uputio da pređe granicu.  

"Kolega ga je zaustavio jer je bilo očigledno, na kolicima je stajala slika, nije se datog momenta videlo koja", rekla je Popović i dodala da je slika bila umotana u dve velike kese, ali se po obrisima videlo da je reč o slici.

Uprava Carina

 

Kako je objasnila, carinik je tražio da se paket odmota, što je putnik i uradio.  

"Kolega je video da je reč o umetničkom delu”, objasnila je i dodala da se tada nije znala vrednost dela, ni autor. 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je nakon zaplene najavio da će konačno odredište ove slike Paje Jovanovića biti Muzej grada Beograda. Naime, mesec dana pre nego što je otkrivena kod Kovačevića, slika "Stražar" je bila ponuđena na licitaciji u bečkoj aukcijskoj kući Doroteum. Vesić je nakon zaplene otkrio da je i Grad bio zainteresovan da je kupi. Na Fejsbuk profilu je napisao da je plan bio tajna, jer bi porasla cena da se za to saznalo.

"Zato sam zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda". Ta firma je, dodaje, bila spremna da za Stražara izdvoji do 50.000 evra. 

Nikola Kovačević je tada, međutim rekao da on nije kupovao sliku za Grad. Izjavio je da ne zna da li je Vesić upućen da je on kupio "Stražara", a na pitanje zbog čega mu nije rekao da je kupac, odgovario je: "Da li bi vi svakom vašem kolegi rekli nešto što vam se desilo? Pa ne bi svakom“. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija