Aktuelno iz kulture

Maja Gojković: Kupac slike "Stražar" Paje Jovanovića ima nameru da je pokloni Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2021

-

15:43

Maja Gojković: Kupac slike "Stražar" Paje Jovanovića ima nameru da je pokloni Srbiji
Maja Gojković: Kupac slike "Stražar" Paje Jovanovića ima nameru da je pokloni Srbiji - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, povodom pokušaja prodaje ukradene slike "Blagoveštanski sabor" Vlaha Bukovca i zaplene slike "Stražar" Paje Jovanovića na aerodromu "Nikola Tesla", istakla je danas da je reč o dva različita slučaja.

"Slika Paje Jovanovića je kupljena u Austriji na legalan način, postoje papiri i zna se ko je kupac. Prema mojim saznanjima, kupac te slike ima nameru da je pokloni Srbiji. Ministarstvo kulture i informisanja će odrediti kojem će to muzeju biti poklonjeno. U međuvremenu nas je iznenadio pokušaj da se tako vredan artefakt prenese preko granice na taj način", kazala je Gojković gostujući na Tanjug Televiziji.

Paja Jovanović

Slika Paje Jovanovića "Stražar"

Ona je izrazila nadu da će se sve uskoro rešiti i da će poštovaoci umetnosti imati priliku da vide sliku Paje Jovanovića.

Kada je reč o pronalaženju slike Vlahe Bukovca, Gojković je navela da je Ministarstvo kulture i informisanja aktivno učestvovalo u pronalaženju tog vrednog artefakta.

"Zajedno smo radili na tom slučaju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Sve je pomalo podsećalo na neki filmu, jer se nije lako suočiti sa realnošću u kojoj su krađa i preprodaja slika jako unosan posao", kazala je ministarka.

mokrin.org

Blagoveštenski sabor, Vlaho Bukovac, slika iz 1861.

Navela je da je cela akcija morala da bude pod velom tajne zbog osetljivosti slučaja, u kojem su se našli vrlo vešti ljudi koji godinama preprodaju artefakte na crnom tržištu.

"Slika Vlahe Bukovca se nalazi u Cirihu, u stanu jednog od krijumčara umetnina. Bile su dve paralelne akcije policije u Cirihu i Beogradu. Nađene su neke umetnine u Beogradu za koje treba da utvrdimo kako su došle u posed tih preprodavaca artefakta. Interesantno je da su oni obilazili muzeje po Vojvodini i nudili sliku koja je ukradena još 1993. godine", rekla je Gojković.

Slučaj Muzeja primenjenih umetnosti

Kako kaže, postoji još nekoliko sličnih slučajaeva koji su pod obradom Ministarstva unutrašnjih poslova, jer nestaju slike iz naših muzeja.

"Od kako sam u Ministarstvu kulture i informisanja, inisistiram da se pronađu svi nestali artefakti, pa i oni iz Muzeja primenjene umetnosti gde se krađa odigrala pre tri godine", rekla je ona, navodeći da su "inspektori MUP-a locirali državu u kojoj bi mogli da se nalaze ti artefakti".

Podsetila je da su neki ukradeni artefakti iz Muzeja Jugoslavije pretopljeni u zlato.

Ministarka je istakla da se na našoj teritoriji pronalaze ukradeni artefakti i iz drugih država.

"Doćiće nam uskoro eksperti iz Turske da utvrde da li su neki od njihovih nestalih umetničkih predmeta sa arheoloških nalazišta nalaze u Srbiji", najavila je Gojković.

Prema njenim rečima, revizija umetničkih zbirki po muzejima je delimično izvršena.

"Pokrenula sam taj dugi proces odmah po dolasku u Ministarstvo kulture i informisanja. Najveći muzeji još nisu završili taj posao jer poseduju zbirke od po 10.000 artefakata", kazala je Gojković i naglasila da su neki direktori institucija smenjeni zbog lošeg gazdovanja kulturnim nasleđem Srbije.

"U jednom muzeju će nova direktorka sprovesti reviziju umetničke zbirke, ali i proveru autentičnosti artefakata, jer postoje glasine da nedostaju originali iz te institucije", rekla je Gojković.

Otkupljeni predmeti kraljice Natalije

Model Mađarske u kojem postoje Agencije za kulturno nasleđe, za Gojković predstavljaju dobar okvir za evidenciju umetnina u vlasništvu Srbije.

"Te agencije aktivno učestvuju u povraćaju umetnina u maticu, bez obzira da li su te umetnine ukradene ili se nalaze na različitim aukcijama. Formiranjem takve agencije u Srbiji, bio bi formiran i poseban fond za otkup naših umetnina na aukcijama. Takav fond se sada nalazi u Ministarstvu spoljnih poslova i nedavno smo uspeli da otkupimo neke predmete koji su pripadali kraljici Nataliji Obrenović. koje će uskoro biti prikazani javnosti u Srbiji", kazala je Gojković.

Komentari (0)

Kultura