Aktuelno

Više javno tužilaštvo naložilo policiji da ispita sve u vezi sa slikom "Stražar"

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

16:27

Više javno tužilaštvo naložilo policiji da ispita sve u vezi sa slikom "Stražar"
Više javno tužilaštvo naložilo policiji da ispita sve u vezi sa slikom "Stražar" - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da prikupi sva potrebna obaveštenja u vezi sa slučajem slike "Stražar" Paje Jovanovića, koja je pronađena u koferu sekretara za komunalno-stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića na aerodromu Nikola Tesla, po njegovom povratku iz Beča.


U Višem tužilaštvu preciziraju da su 17. septembra Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije tog tužilaštva dostavljeni spisi predmeta iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koji se odnose na ovaj događaj u vezi.

"O svim radnjama koje u konkretnom slučaju budu preduzete od strane tužilaštva, javnost će biti blagovremeno obaveštena", saopšteno je iz tužilaštva.

Međutim, iako je slučaj slike "Stražar" Paje Jovanovića dospeo u Više javno tužilaštvo u Beogradu, u Prekršajnom sudu u Beogradu i dalje je u toku postupak protiv sekretara za komunalno-stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića zbog carinskog prekršaja.

Podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Kovačevića

Sudija za prekršaje je zakazao ročište u ovom predmetu, precizirala je za Tanjug predsednica suda Olivera Ristanović.

Ona je ukazala da je protiv Kovačevića Uprava carina podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka koji je u toku.

Međutim, Carina se takođe obratila i tužilaštvu, ali tužilaštvo još nije obavestilo Prekršajni sud da li ima mesta krivičnom gonjenju u ovom slučaju.

"Ukoliko tužilaštvo utvrdi da postoje elementi krivičnog dela, prekršajni sud će prekinuti svoje postupanje i uputiće spise predmeta tužilaštvu", ukazala je Ristanović.

Gradski sekretar Nikola Kovačević kupio je ovu sliku u bečkom "Doroteumu" za 135.000 evra, a slika mu je pronađena u koferu Kovačevića na aerodromu "Nikola Tesla".

S obzirom na to da sliku nije prijavio za carinjenje, carinici su protiv njega podneli prijavu.

Za carinski prekršaj predviđena je novčana kazna u rasponu od vrednosti predmeta do četiri puta te vrednosti, a privremeno oduzeti predmet se vraća po okončanju postupka.

Krijumčarenje međutim, prema Krivičnom zakoniku, u zavisnosti od načina izvršenja krivičnog dela zaprećene su i zatvorske i novčane kazne uz trajno oduzimanje krimijumčarene robe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija