Aktuelno iz kulture

Denzel Vošington "pred vratima": Oskarovac u novom filmu glumi legendarnog kartaginskog vojskovođu Hanibala

Komentari

Autor: Deadline

14/11/2023

-

23:50

Denzel Vošington "pred vratima": Oskarovac u novom filmu glumi legendarnog kartaginskog vojskovođu Hanibala
Denzel Vošington "pred vratima": Oskarovac u novom filmu glumi legendarnog kartaginskog vojskovođu Hanibala - Copyright Tanjug /AP Photo/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Netfliks planira da snimi film o drevnom kartaginskom vojskovođi Hanibalu, a glavna uloga biće poverena Denzelu Vošingtonu, saznaje Deadline.

Epsku dramu režiraće Antuan Fukua, koji je sa Vošingtonom radio na "Danu obuke", dok je scenario poveren trostrukom oskarovcu Džonu Loganu ("Avijatičar", "Hugo" i "Gladijator").

Hanibal je bio vešti vojni taktičar, čije su pobede u Drugom punskom ratu sada legendarne. On je, prema istoričarima tog vremena, na slonovima prešao Alpe i iznenadio Rimljane napadom sa severa. 

U istoriji je ostao upamćen kao jedini osvajač koji je ušao duboko u teritoriju Rimske države i borio se godinama protiv velikih vojnih generala i njihovih legija. On je bio vojni i strateški genije, koji je posebno bio poznat po napadima s boka i postavljanju zaseda neprijatelju. 

U bici kod Trebije (218. p.n.e.) pobedio je dvostruko jaču i brojniju Rimsku vojsku i izgradio reputaciju zastrašujućeg protivnika, čiji je sledeći potez vrlo teško predvideti.

Jedan od najvećih udaraca Rimu zadao je u Bici kod Kane (216. p.n.e.) kada je poginulo između 60 i 70 hiljada rimskih vojnika, a oko 10.000 zarobljeno. Ipak, na duge staze nije uspeo da pobedi moćnu imperiju.

Saveznici zbog velikih gubitaka više nisu bili spremni da ratuju sa Rimom i Hanibal je imao sve manju vojsku. Na posletku je primoran da 201. sklopi mirovni sporazum i povuče se sa njihove teritorije. 

Pred kraj života boravio je u Bitiniji u Maloj Aziji, a kada su Rimljani zatražili od njihovih vladara da izruče Hanibala, vojskovođa je izvršio samoubistvo ispijanjem otrova.

Komentari (0)

Kultura