Aktuelno iz kulture

Život prođe, ali uloge nikad: Stariji filmovi i serije po kojima ćemo pamtiti Žarka Lauševića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2023

-

22:27

Život prođe, ali uloge nikad: Stariji filmovi i serije po kojima ćemo pamtiti Žarka Lauševića
Život prođe, ali uloge nikad: Stariji filmovi i serije po kojima ćemo pamtiti Žarka Lauševića - Copyright FoNet/JDP/Gloria/Vesna Lalić

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni domaći glumac Žarko Laušević, preminuo je danas 15. novembra u 64. godini, ali je iza sebe ostavio niz uloga po kojima će ga pamtiti buduće generacije. 

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u ostvarenju "Progon". Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom" (1984), koja mu je donela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su "Šmeker“ (1985), "Svečana obaveza" (1986), "Dogodilo se na današnji dan" (1987), "Oficir s ružom“ (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu" (1989), "Original falsifikata" (1991), "Bolje od bekstva" (1993), "Kaži zašto me ostavi" (1993)...

Uspešni niz uloga prekinuo je tragični događaj, kada je u leto 1993. godine prilikom svađe i sukoba ispred jednog kafića u Podgorici ubio iz pištolja napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a trećeg Andriju Kažića je teško ranio.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Njegov prvi sledeći film bio je "Nož" 1999. ali je iste godine otišao za Ameriku i napravio dugu pauzu. 

Vratio se tek 2015. u "Smrdljivoj bajci", a usledile su uloge i u serijama - "Koreni", "Senke nad Balkanom", "Pet" i "Državni službenik". 

Glumio je Nikolu I Petrovića Njegoša u seriji "Kralj", zatim "Vreme zla", a tumačio je  i jednog od likova u hit filmu "Leto kako sam naučila da letim".

Igrao je jednu od glavnih uloga u "Herojima Halijarda" u režiji Radoša Bajića, koje uspešno živi svoj bioskopski život. Iako već bolestan, glumac se pojavio na premijeri ovog ostvarenja u oktobru i dobio ovacije publike. 

Pre hospitalizacije, završio je snimanje filma "Ruski konzul", dok je scene za seriju "Kalkanski krugovi" snimio iz bolničkog kreveta.

Predstavljamo vam neke od ranijih filmova i serija Žarka Lauševića koje su obeležile njegovu karijeru:

"Sivi dom" (1986)

Laušević je popularnost širom Jugoslavije stekao ulogom u "Sivom domu", kultnoj seriji osamdesetih, gde je tumačio lik Šilje. 

Njegov tragični junak, koji gotovo da nema teksta u seriji, želi da se uklopi u društvo, ali život za njega ima druge planove.

Serija je za to vreme bila redak primer žanra zatvorske drame, izuzetno mračnog tona i sa eksplicitnim scenama nasilja, zbog čega je bila i na udaru kritika. Međutim, važi za jednu od prekretnica u istoriji televizijske produkcije na našim prostorima, a na osnovu nje, snimljen je i svojevrsni nastavak u vidu celovečernjeg filma "Zaboravljeni".

"Šmeker" (1986)

Iste godine, Žarko Laušević dobio je i prvu značajnu filmsku ulogu u ostvarenju "Šmeker" Zorana Amara.

On tumači lik Pavla, živi na periferiji grada i sa svojom devojkom prolazi životnu školu - u kafani i na ulici. Nakon što Pavle pođe na odsluženje vojnog roka, ona pokušava da se na sve moguće načine izvuče iz takvog života. Spremna na sve, pozira naga za jedan časopis, ali ta slika dolazi i do njenog dečka u vojsci. 

"Oficir s ružom" (1987)

Slavni glumac obukao je 1987. uniformu partizanskog oficira Petra koji se u prvim posleratnim danima zaljubljuje u Matildu, udovicu junaka Narodno-oslobodilačke borbe zbog koje ostavlja svoju dotadašnju devojku Ljiljanu.

Međutim, kao i mnogi Lauševićevi filmovi i ovaj ima tragičan kraj.

U ovom ostvarenju Dejana Šoraka ljubavna priča zapravo kritikuje političko licemerje, komunističku dogmu koja i nakon rata vodi stalešku borbu u cilju ostvarivanja jednakosti, ali upravo tom borbom nejednakosti potcrtava.

"Braća po materi" (1988)

Film "Braća po materi" prikazuje svu tragediju podela na našim prostorima, koja je razdvojila i sudbine polubraće - Brace Gavrana (Laušević) i Veselina Cvjetkovića (Slavko Štimac).

U ovom filmu, mladića koji na maturskoj večeri ubija svog vršnjaka. U zatvoru počinje da se dopisuje sa polubratom, političkim emigrantom iz Austrije, kog je njegova majka rodila u braku sa Hrvatom, poginulom u Drugom svetskom ratu na strani ustaša.

Kroz te kontakte njihovi odnosi evoluiraju: od nepoverenja i odbojnosti pripadnika dva različita sveta i sistema, do onoga što ih vezuje.

"Boj na Kosovu" (1989)

Uloga Miloša Obilića jedna je od onih s kojom je često poistovećen prvi deo Lauševićeve karijere i bez sumnje je jedna od njegovih najznačajnijih.

Kao što znamo iz istorije, iako Obilić zadaje smrtonosni udarac sultanu Muratu i sam gubi život, ali kultne replike koje je Laušević izgovorio u njegovo ime su besmrtne.

"Bolje od bekstva" (1993)

Laušević je u jednom intervjuu rekao da je film "Bolje od bekstva" doživeo kao prijemni za studije, budući da je u njemu igrao čak 12 različitih uloga.

Naime, on je tumačio lik Alekse, mladog beogradskog glumca, koji se zaljubljuje u Amerikanku jugoslovenskog porekla.

Filmska ljubav koja se među njima rađa, dolazi u krizu zbog duboke razlike u mentalitetima i na kraju se tragično završava njihovim rastankom.

"Nož" (1999)

Posle pokolja u jednom hercegovačkom selu 1942, muslimani otimaju jedino preživelo srpsko dete, koje će kasnije vaspitavati kao muslimansko, dok u istom selu uskoro usledi i četnički pogrom nad Muslimanima, koji preživi jedno muslimansko dete za koje četnici misle da je srpsko… Sudbina ova dva dečaka raspetljaće se nekoliko decenija kasnije, kada će se otkriti istina o njihovom poreklu.

U filmu snimljenom prema istoimenoj knjizi Vuka Draškovića, Laušević igra čoveka koji traga za svojim korenima i pravim identitetom istovremeno upadajući u zatvoreni krug motivacije zla.

Komentari (0)

Kultura