Aktuelno iz kulture

Muzika "Bitlsa" će moći da preživi čak i smak sveta u "trezoru sudnjeg dana" kod Severnog pola

Komentari

Autor: Billboard

29/07/2021

-

21:17

Muzika "Bitlsa" će moći da preživi čak i smak sveta u "trezoru sudnjeg dana" kod Severnog pola
Muzika "Bitlsa" će moći da preživi čak i smak sveta u "trezoru sudnjeg dana" kod Severnog pola - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzika Bitlsa moći će da preživi čak i smak sveta, budući da bi uskoro trebalo da se čuva u specijalnom bunkeru u blizini Severnog pola, piše Bilbord.

Trezor, koji će se nalaziti ispod arhipelaga Svalbard, na istom mestu gde se čuva seme poljoprivrednih kultura za slučaj apokalipse, čuvaće specijalni digitalni nosač zvuka koji bi trebalo da u narednih hiljadu godina obezbedi opstanak "najvoljenije muzike na svetu".

Elir Menadžment grupa, firma koja upravlja "trezorom sudnjeg dana", trenutno testira specijalni server otporan na ekstremne elektromagnetne pulseve, koji bi mogli biti posledica nuklearne eksplozije. Elektromagnetni puls inače može da ošteti elektronsku opremu i potpuno uništi digitalne dokumente, ali specijalna tehnologija koju razvija firma Piql, garantuje da to može da se izbegne.

Kako bi odabrali muziku koja će preživeti apokalipsu, Elir su se udružili sa Međunarodnim muzičkim savetom, a plan je da se za širu javnost organizuje glasanje za odabir pesama.

Prednost će imati etno muzika iz različitih krajeva sveta, nakon čega će se birati pop numere. Osim javnosti, glas će imati i vlasnici autorskih prava, koji će morati da daju "zeleno svetlo" za čuvanje njihove muzike.

Elir inače planira da uslugu čuvanja muzike za slučaj apokalipse naplaćuje umetnicima i muzičkim kućama.

Prve pesme trebalo bi da se deponuju u trezor na proleće 2022. godine.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura