Aktuelno iz kulture

Film "Luksemburg, Luksemburg" dobitnik Nagrade Mreže festivala Jadranske regije

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

11:24

Film "Luksemburg, Luksemburg" dobitnik Nagrade Mreže festivala Jadranske regije
Luksemburg, Luksemburg - Copyright Prinstscreen YouTube/Screen International

veličina teksta

Aa Aa

U okviru programa 29. Festivala autorskog filma proglašen je sinoć dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, a ostvarenje koje je dobilo najviše glasova publike koja je glasala u svim zemljama članicama Mreže festivala je "Luksemburg, Luksemburg" ukrajinskog reditelja Antonija Lukiča.

Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma, Internacionalnog filmskog festivala u Ljubljani i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku da gleda online, na VoD platformi Kino Meeting Point.

Pobednika su proglasili Dina Uglešić, ispred Zagreb Film Festivala, Ivan Bakrač, ispred Filmskog festivala Herceg Novi i Milena Debeljković Sekulić, ispred Festivala autorskog filma.

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije - Adriatic Audience Award je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u bioskopima na području bivše Jugoslavije.

Film "Luksemburg, Luksemburg" prati priču braće blizanaca koji kada saznaju da je njihov dugo odsutan otac bolestan kreću na put u Luksemburg kako bi ga poslednji put videli. 
Da li će čovek kojeg tamo zateknu biti otac kakvog se sećaju?

Antonio Lukič diplomirao je filmsku režiju na Državnom univerzitetu I.K. Karpenko-Kari u Kijevu. 

S prvim dugometražnim filmom "Moje misli su tihe" osvojio je nagrade na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući festivale u Karlovim Varima, Rigi, Santa Moniki, Odesi, kao i festival Raindance. 

Lukič je dobitnik nagrade Ukrajinske filmske akademije. Njegov drugi dugometražni film "Luksemburg, Luksemburg" premijerno je prikazan u programu Horizonti Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji 2022. godine.

Autor vizuelnog rešenja statue Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985), akademski vajar i slikar.

Komentari (0)

Kultura