Aktuelno iz kulture

Tradicionalni prvojanuarski koncert benda Kanda, Kodža i Nebojša u Dorćol Platzu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2023

-

12:06

Tradicionalni prvojanuarski koncert benda Kanda, Kodža i Nebojša u Dorćol Platzu
Kanda Kodža i Nebojša - Copyright Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Prvog dana nastupajuće 2024. Kanda, Kodža i Nebojša sviraju svoj tradicionalni koncert u Beogradu, ovoga puta po prvi put u prostoru Dorćol Platza. Na prazničnom meniju su zvučni kokteli iz više od 30 godina postojanja grupe, zaključno sa i dalje aktuelnim “Betonom”, uz moguće aranžmanske improvizacije i ad hoc obrade. Posebni gosti na Dorćol platzu biće alt pop bend Kika.

Ako je popularna muzika nešto u čemu tražimo osećanja, Kanda, Kodža i Nebojša nam ih uvek daju neštedimice, i zato im se stalno vraćamo. Njihovo shvatanje rokenrola jeste da je on umetnost, i tako ga i sviraju – kao vrhunsku autorsku tvorevinu, u kojoj su zvuk i poezija jedno. Zato je najbolje započeti Novu godinu sa njima.

KKN umeju da vrhunski odsviraju sve što požele, na nivou su "starih majstora" rok muzike. Ali to nije poenta, nego ono što KKN imaju da kažu, i gitarama i glasom. Bend uživa u svakom gitarskom tonu koji proizvede, demonstrirajući još jednom kako se autorski rokenrol zasniva na umeću, ne samo pripovedanja, nego i sviranja priče. Sastav svira nadahnuto i bajkovito, kao da povremeno oslobađa suspregnutu zver – još treba naći reči da se opiše paralelna poezija koja čuči u udvojenim gitarama i nebičnim ritmovima ispod ovih kompozicija. Crazy Horse, Television, Hüsker Dü, šta god navedemo – to su samo moguće inspiracije, ali ne i šifra zvuka KKN, koji je nesumnjivo originalan u okviru tradicije.

"KKN su se u svemu tome dokazali kao jedinstvena grupa, koja je dosledno branila umetnički i moralni integritet rok muzike sve vreme, odigravši izuzetno značajnu ulogu u ovom novom, nedovoljno opisanom i vrednovanom periodu, što traje poslednje tri decenije – isto koliko i celokupna prethodna istorija rokenrola u našim krajevima". (Dragan Ambrozić, nova.rs)

"Umesto da se priklanjaju diktatu silom tupe javnosti, kojoj nedostaju kriterijumi i za ustajanje iz kreveta, ovi ljudi su otkrili u čemu su dobri, a onda su to radili – i rade – najbolje što umeju". (Aleksandar Žikić, nedeljnik Vreme)

Ovoga puta za tradicionalni koncert mesto susreta je Dorćol Platz, a promotivni kontigent ulaznica dostupan je na Ticket Vision prodajnim mestima i na tickets.rs po ceni od 1.700 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura