Aktuelno iz kulture

Rekord u muzičkoj industriji: Turneja Tejlor Svift za 10 meseci donela 1,04 milijarde dolara

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

16:46

Rekord u muzičkoj industriji: Turneja Tejlor Svift za 10 meseci donela 1,04 milijarde dolara
Tanjug/AP/Natacha Pisarenko - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Koncertna turneja Tejlor Svift, pod nazivom "Irejz" (Erase), koja je započela u martu,  postavila je nov rekord zaradivši oko 1,04 milijarde dolara od svih prodaja tokom prvih 60 koncerata, objavio je magazin Polstar, koja prati dešavanja u muzičkoj industriji, prenosi BBC.

Prethodnom rekorderu, Eltonu Džonu bilo je potrebno 328 nastupa da zaradi 939 miliona dolara tokom njegove petogodišnje oproštajne turneje, koja je obuhvatila pandemiju.

Ove godine, posle zatvaranja koncertnih aktivnosti zbog pandemije, 100 najuspešnijih svetskih turneja doneli su zaradu u vrednosti više od 9 milijardi dolara od ukupne prodaje, što je za 46 odsto više u odnosu na prošlu godinu, zaključio je Polstar.

Iako su pevačica Bijonse i rok muzičar Brus Springstin imali tri najbolja koncerta godine, ipak, Tejlor Svift, je na svojoj turneji, koja je počela u Arizoni, zaradila je više, i za kraće vreme, pošto je, zbog svoje velike popularnosti, nastupala isključivo na stadionima.

Ponovo snimljen njen deceniju star album "1989" proglašen je za najprodavaniji album godine, dok je film sa njenog koncerta zaradio oko 250 miliona dolara.

Za turneju Eras, američka pevačica i tekstopisac, koju je magazin Tajms proglasio za ličnost godine, prodala je više od 4,3 miliona karata, po prosečnoj ceni od oko 239 dolara po karti, što je više nego duplo više u poređenju sa prosečnom cenom od 130 dolara za ulaznice za koncerte koji su se našloi među 100 najboljih ove godine. 

Polstar je svoje praćenje završio u novembrru, ali turneja Tejlorove još uvek nije završena, a prema njihovim procenama, pod uslovom da održi sve zakazane koncerte, "Erase" bi na kraju mogla da donese zaradu veću od  2,16 milijardi dolara.

Turneju "Erase" obeležila je i smrt Ane Klare Benevides Mačado, obožavateljke Tejlor Svift, pred njen koncert u Rio de Žaneiru 17. novembra.

Organizatori koncerta našli su se na meti kritika jer nisu dozvoljavali da se boce vode donose na stadion, iako je temperatura taj dan dostigla 43,8 stepeni, ali je osećaj bio kao da je 59,7 stepeni Celzijusa.

Brazilska policija je kasnije pokrenula istragu o kompaniji za zabavu, Tajm4Fan, koja je organizovala koncert Tejlor Svift u Rio de Žaneiru.

Turneja Tejlor Svift nastaviće se u Japanu u februaru i trajaće do decembra 2024. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura