Život

Google Deepmind i YouTube uz pomoć AI kreiraju muziku i prave kratki video zapis

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

18:51

Google Deepmind i YouTube uz pomoć AI kreiraju muziku i prave kratki video zapis
Google Deepmind i YouTube uz pomoć AI kreiraju muziku i prave kratki video zapis - Copyright Tanjug AP/Jens Meyer, File

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Gugl dipmajnd (Google Deepmind) najavila je danas saradnju sa Jutjubom na osnovu koje će stvarati muziku uz pomoć AI modela Lirija (Lyria).

Kako prenosi Teh kranč, Gugl dipmajnd je najavio i dva nova AI alata koja će biti izgrađena na bazi modela Lirija. Jedan od njih, model Drimtrek (Dreamtrack) će omogućiti stvaranje muzike za Jutjub šorts (YouTube Shorts).

"Modelima veštačke inteligencije (AI) je teško da održe kontinuitet u proširenim delovima, stihovima i frazama kada generišu duge sekvence zvuka. Pošto se muzika često sastoji od više glasova i instrumenata koji se čuju istovremeno, za AI je muzika mnogo teža od govora", navodi se u saopštenju Gugl dipmajnda.

Drimtrek će u početku biti dostupan ograničenoj grupi ljudi koji će praviti zvučne zapise od 30 sekundi "u glasovnom i muzičkom stilu" poznatih američkih izvođača kao što je Demi Lovato ili Džon Ledžend.

Kreator sadržaja unosi temu, bira izvođača, a numera sa tekstom, pratećim numerama i glasom odabranog muzičara se koriisti za stvaranje kratkog videa od 30 sekundi koji je namenjen za Jutjub šorts.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin