Tehnologija

Kako veštačka inteligencija utiče na klimatske promene i medijski ekosistem?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2023

-

16:17

Kako veštačka inteligencija utiče na klimatske promene i medijski ekosistem?
Kako veštačka inteligencija utiče na klimatske promene i medijski ekosistem? - Copyright AI Institute of Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu danas je otvoren treći  edukativni blok prvog programa AI Master Class: Regulisanje veštačke inteligencije – pravni i etički izazovi koji realizuju Institut za veštačku inteligenciju Srbije i FON.

Program je svečano otvorio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ističući da je veštačka inteligencija ključna tema koja pogađa sve oblasti društva.

“Svedoci smo da veštačka inteligencija počinje da se uspostavlja kao kamen temeljac savremenog I globalno poveznog društva i ekonomije i upravo ovakvi skupovi otvaraju dijalog i pomažu nam da shvatimo kako da maksimalno iskoristimo potencijale koje nove tehnologije nude. Ovo je prilika da naše pružaoce digitalnih usluga osnažimo da istupe na evropsko tržište, da zagovaramo jednak tretman naše industrije i da istovremeno poštujemo visoke standarde koje evropsko i globalno tržište zahtevaju”, istakao je ministar Momirović na otvaranju trećeg bloka AI Master Class-a.

AI Institute of Serbia

 

Prvi dan događaja obuhvatio je rasprave o kompleksnom odnosu između tehnologije, prirode i društva, s posebnim akcentom na potencijalne uticaje veštačke inteligencije na klimatske promene i medijski ekosistem.

Najnovije vesti, ali i aktuelni trendovi u oblasti AI predstavljeni su kroz AI Dnevnik, koji je vodila urednica i novinarka Maja Žeželj. Gosti ovog specijalnog izdanja Dnevnika bili su prof. dr Mirko Stojković sa Fakulteta dramskih umetnosti i Darko Brkan, predsednik organizacije građana „Zašto ne“.

Centralna tema bila je posvećena panel diskusiji „EU regulatorni okvir u oblasti veštačke inteligencije“. Trenutni status AI Act-a i očekivani  proces usaglašavanja koji će biti uspostavljen u narednom periodu analizirali su stručnjaci iz oblasti, advokatica Jelena Adamović, direktor Fondacije „Share“ Danilo Krivokapić, predavači sa FON-a prof. dr Đorđe  Krivokapić, Andrea Nikolić i Biljana Tošić.

AI Institute of Serbia

 

Drugi dan programa AI Master Class-a biće posvećen promenama koje veštačka inteligencija donosi u sferi radnih odnosa, području gde već vidimo značajne promene.

Program će biti zaokružen panelom o evropskom zakonu o digitalnim uslugama i njegovom uticaju na globalne platforme i naš region.

Detaljnu agendu događaja možete pogledati ovde.

AI Institute of Serbia

 

Prvi AI Master Class: Regulisanje veštačke inteligencije – pravni i etički izazovi se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Fondacije „Share“ i uz podršku drugih partnera iz privrede.

Komentari (0)

Magazin