Aktuelno iz kulture

"Pronalaženje puta": U Njujorku izložba srpskih umetnika uz pokroviteljstvo supruge Gabrijela Eskobara

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

10:09

"Pronalaženje puta": U Njujorku izložba srpskih umetnika uz pokroviteljstvo supruge Gabrijela Eskobara
"Pronalaženje puta": U Njujorku izložba srpskih umetnika uz pokroviteljstvo supruge Gabrijela Eskobara - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Velika izložba "Pronalaženje puta - srpska savremena umetnost u SAD" biće otvorena sutra na Menhetnu u Njujorku uz pokroviteljstvo Generalnog konzulata i pomoć Eli Eskobar, supruge zamenika pomoćika državnog sekretara SAD i izaslanika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Gabrijela Eskobara, najavio je generalni konzul u Njujorku Vladimir Božović i ocenio da je kultura najbolja prečica za izgradnju mnogo boljih i čvršćih odnosa Srbije i SAD.

"Sve nas očekuje jedan izuzetno lep kulturni događaj, a kultura je naravno najbolja prečica za strateško partnerstvo Srbije i SAD-a i izgradnju mnogo boljih i čvršćih odnosa koji se u poslednjih godina unapređuju, ali u godinama koje dolaze optimista sam da će biti još mnogo bolji", rekao je za Tanjug Božović koji će otvoriti izložbu.

Prema rečima Božovića, veliki broj ljudi se prijavio da dođe na grupnu izložbu naših umentika u galeriju MC na Menhetnu gde ćemo predstaviti deo savremene srpske umetničke scene i radove bazirane na aktuelnim temama koje posetioce navode na interakciju i razmišljanje.

"Eli i Gabrijel Eskobar napustili su Beograd, ali njihova ljubav, poštovanje prema Srbiji i srpskom narodu, srpskoj kulturi i umetnosti nije prestala", rekao je Božović i podsetio da je ista izložba održana prošle godine i u Vašingtonu.

Eskobar je navela da joj je veliko zadovoljstvo da predstavi srpske umetnike njujorškoj publici i dodala da "SAD treba da vide i razumeju i slave srpsku savremenu umetnost".

"Zbog ljubavi, poštovanja i divljenja prema umetnicima i njihovom radu presrećna sam što sam uključena u tako dinamičan projekat kao što je predstavljanje ove izložbe", rekla je ona i izrazlila nadu da će izložba gostovati i u Čikagu, Denveru, Feniksu, San Francisku i mnogim drugim gradovima. 

Podsetila je da je živela u Beogradu od 2019. do 2021. godine kada je otkrila mnoge divne umetnike, galeriste i kustose muzeja. 

"Iako volim mnoge žanrove umetnosti i mnoge stilove kroz istoriju, savremena umetnost je ono zbog čega se osećam najživlje. To su velika i smela živopisna dela koja izazivaju razmišljanje, a mogu biti i prigušena i smirujuća", navela je Eli Eskobar i dodala da je umetnost je najbolji način na koji stupa u kontakt sa osećanjima, sećanjima, strahovima, radostima.

Komentari (0)

Kultura