Aktuelno iz kulture

Izložba "Nove tendencije '60" u Galeriji KCS: Italijanski period Mire Brtke i drugih umetnika iz grupe "Illumination"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

11:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Nove tendencije '60" u Galeriji Studentskog kulturnog centra beleži veliku posetu, čemu je doprinela činjenica da se na izložbi našlo i nekoliko radova Mire Brtke, jedne od važnih protagonistkinja internacionalne umetničke scene u Rimu, šezdesetih godina prošlog veka.

Izložba počinje u samom atrijumu galerije SKC-a, gde su izložene fotografije i skulpture - "Omaži" - koje je Brtka posvetila svojim saradnicima u Italiji, članovima grupe "Illumination". 

Promo

 

"Grupa je trajala relativno kratko - od 1967. do 1971. godine. Imali su jednu jedinu izložbu 1967. I od tih godina, pa do naglog prekida grupe, pošto je iznenada preminuo njihov mentor, Nobuja Abe, spremali su narednu izložbu i aktivnost. S prekidom rada grupe, svi umetnici se vraćaju u svoje matične sredine, ali to šta su naučili i dobili radom u grupi 'Illumination', je obeležilo čitavo njihovo stvaralaštvo", objašnjava za Euronews Srbija Tijana Gogić iz Fondacije "Mira Brtka". 

U glavnom izložbenom prostoru, izloženo je više od 30 slika, objekata i skulptura koje na prvi pogled osvajaju svojim koloritom. Svih deset umetnika u ovom periodu svog stvaralaštva bilo je posvećeno apstrakciji, te se na izložbi mogu videti najreprezentativnija umetnička dela ovih autora.

Radovi sa izložbe Nove tendencije ‘60 pripadaju kolekciji Fondacije "Mira Brtka", koja svoj rad usmerava ka kompletiranju slike ne samo o stvaralaštvu ove umetnice, već i ambijentu u kome je stvarala. Njen italijanski period je bio tako uspešan da je obeležio čitavo njeno stvaralaštvo. Na izložbi se jasno uviđa koliko su tada mladi, izuzetno talentovani umetnici, uticali jedni na druge, međusobno se inspirisali i komunicirali kroz likovni rad. Izložba je koncipirana kako hronološki, tako i poetički, prikazujući kako se rad deset umetnika razvijao tokom njihovog italijanskog perioda.

Promo

 

Izložbu prati katalog koji je sjajan nastavak publikacija posvećenih Miri Brtki, sada u širem kontekstu, te je jednaka pažnja data svim autorima, Nobuja Abe (Nobuya Abe), Šu Takahaši (Shu Takahashi), Aldo Šmid (Aldo Schmid), Bruno Konte (Bruno Conte), Paolo Pateli (Paolo Patelli), Antonio Frankini (Antonio Franchini), Genđaj Kaspači (Gencay Kasapçi), Marša Hafif (Marcia Hafif) i Milena Čubraković.

Mira Brtka (1930 - 2014) je završila studije režije na Akademiji za pozorište i film u Beogradu 1953. godine. Već u ranoj mladosti ostvaruje zapažene rezultate u okviru pozorišne i filmske režije. Sa rediteljem Nikolom Majdakom odlazi u Rim da prime nagradu za zajednički projekat, ne znajući da će se u Rimu zadržati i da će ta odluka imati značajnu ulogu na njeno celokupno stvaralaštvo. 

Promo

 

Slikarstvom je počela da se bavi posredstvom rada u oblasti animacije, upisavši Akademiju lepih umetnosti u Rimu, na kojoj je diplomirala 1963. godine. Slikarski počeci Mire Brtke početkom i sredinom ‘60-ih godina prošlog veka odvijaju se u atmosferi italijanske umetnosti perioda posle enformela. Jedna od autentičnih činjenica vezanih za slikarstvo umetnice je što je od početka slikala apstraktno. Za kratko vreme realizuje veliki broj izložbi, među kojima se ističu samostalne izložbe "Gencay, Brtka, Franchini" (Rim, 1964), "Forme presenti: Brtka – B. Conte – Čubraković – Franchini – Takahashi" (Rim, 1964), i izložba grupe "Illumination" istog naziva (Trento, 1967). Članstvo u internacionalnoj grupi "Illumination" je posebno obeležilo Brtkino slikartvo, posebno uticaj mentora, Nobuje Abea. 

Promo

 

Od poetike posle enformela, Mira Brtka transformiše slikarski stilski izraz ka geometrizovanoj, plošnoj formi i dinamičnoj kompoziciji čistih tonova, okarakterisanoj op-art i organska geometrija.

Mira Brtka je autentična umetnička ličnost koja je ostvarila složenu interdisciplinarnu umetničku praksu od početka 1950-ih godina do 2000-ih. Discipline u kojima je realizovala svoje umetničke radove su: filmska i pozorišna režija, dramaturgija, scenografija, animacija, slikarstvo, vez, vajarstvo, kostimografija, modni dizajn, umetnički aktivizam. 

Promo

 

Kompletan uvid u sve segmente njenog stvaralaštva ostvaren je retrospektivnom izložbom "REFLEKSIJE | REFLECTIONS", Mira Brtka, održanoj u Muzeju grada Beograda 2021. godine.

Izložba "Nove tendencije '60" traje do 28. decembra, a tokom trajanja biće organizovani razgovori i stručna vođenja, a prvo će se održati već sutra, u subotu, 23. decembra u 13 časova.

Komentari (0)

Kultura